GPX-formatet

GPX (GPS Exchange Format) er et dataformat, som indeholder GPS data i form af punkter (waypoints), spor (track) og ruter.

Et waypoint indeholder som minimum et navn og en position.

Et spor er en liste af punkter, der som minimum indeholder tidspunkt og position for hvert enkelt punkt, men der kan også lagres andre data såsom hastighed, retning, og højde.

En rute er en ordnet liste af markante rutepunkter (f.eks vej-x, byer) med instruktioner, som leder til en destination. Punkter på en rute har ikke andet tidsstempel end den estimerede varighed af turen, fordi det er et forslag i modsætning til sporet, der er en faktisk registrering af hvor du har været og hvornår.

Brug af GPX-formatet

Dataformatet bruges til at udveksle data dels mellem GPS og dels i forskellige software programmer (f.eks. Garmin's BaseCamp) og på diverse webtjenester (f.eks. Endomondo).

De forskellige GPS og programmer er i stand til at afbilde spor grafisk på forskelligt kortmateriale.

I Windows kan GPX kendes på filendelsen ".gpx"


Eksempel på anvendelse med Google Maps


Forklaring til eksemplet med Google Maps

Den gpx-fil som afbilder ruten ovenfor kan hentes her:
Stavgangstur mandag 2016-05-23

Højreklik på linket og vælg "Gem link som...", så har du helt styr på, hvor filen gemmes på din PC/Tablet (anbefales). Den gemte fil kan så f.eks. importeres til et program eller en tjeneste, der kan læse gpx-filer.

Se på den grå bjælke oven over kortet. Klikker du på symbolet helt til venstre, så kommer der et panel frem med detaljer om turen. Luk panelet igen ved at klikke på samme symbol, som du åbnede med.

Klikker du på symbolet helt til højre i den grå bjælke, så får du vist kortet i stort format i en ny fane i din browser.

Klikker du på det symbol, kan du dele kortet på sociale medier som f.eks. Facebook.


Import og eksport af gpx-filer til Endomondo

Der er efterhånden rigtig mange, som bruger progammet Endomondo til at optage sporet på deres mobiltelefon, når vi er ude at gå. En gang imellem svigter optagelsen helt eller delvist, og så kan det være nyttigt at få sporet fra en af de andre deltagere.

Jeg har derfor lavet en lille vejledning i import og eksport af gpx-filer til Endomondo.

Klik på Adobe ikonet for at se vejledningen:


Opdateret: 25-04-2018