Der har været keltisk bosættelse ved Angers helt tilbage før oldtiden. I det 1. århundrede f.Kr. blev der etableret en stor jernalderbosættelse, der hvor Angers nu er placeret.

Denne lille håndværkerby voksede med flere huse og romerske villaer, så den ved det 3. århundrede e. Kr. var en etableret befæstet by.

Fra omkring 850 e. Kr. blev Angers belejret af både breonere og normanner, og selv om Angers-traktaten skulle beskytte byen mod invasion, forblev grænserne, som Charles le Chauve (den skaldede) skabte, usikre. Området omfattede territorierne Anjou, Touraine og Maine.

I 929 e. Kr. tog Foulques 1. af Anjou titel af greve, og han grundlagde dermed det første dynasti af greverne af Anjou. For en kort periode blev roen genoprettet.

I det 12. århundrede regerede Henrik II Plantagenet over det Angevinske imperieum, der strakte sig fra Skotland til Pyrenæerne. Angers slot husede dynastiet og kongens hof. I denne middelalderlige periode blev Angers' indflydelse stærkt udvidet. Byens lov-, medicin- og teologiskoler var kendt over hele Europa og blev omdannet til universiteter.

I dag er avanceret teknologi og forskning brændstoffet, der bidrager til Angers' betydning på regionalt, nationalt og globalt plan.


Redaktøren besøgte Angers i perioden lørdag den 29/5 - lørdag den 5/6 1999.

Seværdigheder i byen

Det romanske køkken
Domkirken Saint-Maurice. Der er ret stejlt
ad trappen op fra Esplanade Ligny og Pont
Verdun.
Domkirken
Kirken, hvis tårne knejser højt over byens tage, er fra det 12. - 13. århundrede. I kirken findes imponerende glasmosaikker fra flere århundreder (12., 13., 15. og 20.).

Chateau d`Angers
"Chateau d`Angers" eller "Château de Foulques" er fra det 13. århundrede - et af de bedst bevarede fra den tid. Hele slottet er omgivet af en mur med en længde på over en kilometer. Der er 17 bemærkelsesværdige tårne indbygget i muren. Slottet tager sig virkelig godt ud fra kajgaderne (i "La Doutre") ovre på den anden side af floden Maine. Om aftenen er slottet belyst, og det giver en helt særlig stemning.

Inde på slottet udstilles i en nyere bygning et helt enestående vævet tæppe eller gobelin (Johannes Åbenbaring eller Apokalypsen). Tæppet var oprindelig ca. 140 meter langt, hvoraf der er 100 meter tilbage i dag. Det betragtes som det mest betydelige arbejde fra middelalderens tæppevævekunst.
Tæppet er bestilt af hertug Ludvig (Louis) 1. af Anjou omkring år 1375, og det er blevet vævet i Paris efter forlæg af den flamske maler Jean de Bruges (bror til den franske konge Charles V). Oprindelig illustrerede tæppet Apokalypsen i 84 forskellige scener, nu er kun 66 tilbage. Det oprindelige tæppe havde en overflade på 850 m².

Der er 6 tæpper hver bestående af en indledende person, som fylder hele stykkets højde (4,50 m) efterfulgt af 14 billedfelter (scener) fordelt på to rækker over hinanden efter det indledende billede. Kun det tredje og fjerde stykke er komplet. Der er 66 komplette scener tilbage og i alt 70 billedfelter tilbage af de oprindelige 90 billedfelter.

Interesserer man sig for kunst og historie (historiske bygningsværker) er der mange oplevelser i vente i Angers.

Turistkontoret
Vil du opleve byen på egen hånd, kan det anbefales, at du downloader en brochure fra turistkontorets hjemmeside. Der er både angivet en vandretur rundt til byens seværdigheder og forslag til et par cykleture i omegnen. Kan du ikke finde brochuren, så er der en her. (Højreklik på linket og vælg "Gem link som..." for at gemme brochuren på pc/tablet - ellers vises den bare på en ny fane i din browser.)


Oplevelser og seværdigheder i omegnen

Kan man lide Anjou vin, så besøg f.eks. Chateau d'Avrillé i Saint-Jean-des-Mauvrets, 49320 Brissac-Quincé.

Cointreau fabrikken med museum og butik, som vi selv har besøgt, ligger nogle få kilometer uden for Angers' centrum (Boulevard des Bretonnières). Kør i bil (gratis parkering ved fabrikken) eller tag bus fra banegården i Angers. Destilleriet kan kun besøges ved reservation forud, men butikken har åben fra 11:00 - 18:00 tirsdag til lørdag.

Caipirinha
Caïpirinha

Skær en halv limefrugt i en 5 - 6 stykker
Put i glasset og pres frugten
Fyld glasset med knust is til toppen
Hæld 4 cl Cointreau i og rør rundt.
Cointreau likøren kommer fra Angers, og der produceres mere end 35 millioner flasker om året. Fabrikken har et 3000 m² stort museum, hvor man kan opleve destilleriet og se de forskellige trin i produktionen af likøren.


Saumur
Lidt længere væk - ca. 44 km mod øst ad landevejen på nordsiden af Loire floden (D 952) - ligger byen Saumur som først og fremmest er kendt for (ud over fortræffelige hvidvine) sin militære rideskole Le Cadre Noir de Saumur".

Byen har (naturligvis skal man næsten tilføje) også et slot - Chateau Saumur fra det 14. århundrede - som er værd at aflægge et besøg på grund af sin samling af kunsthåndværk og ting forbundet med heste og ridning samt ikke mindst på grund af placeringen, der giver mulighed for en pragtfuld udsigt over den gamle by og floden Loire.


Det romanske køkken
Køkkenet på klostret Fontevraud-l'Abbaye.
Der er også champignonmuseet i St Hilaire St Florent, som ligger 5 km vest for slottet (4 km fra rideskolen) på sydsiden af Loire. Det har åbent alle dage fra 10 - 19 i perioden fra februar til november.

Er man lidt mere "krigerisk" anlagt kan man også besøge pansermuseet Musée des Blindés, som ligger nogle få km øst for Saumur på sydsiden af Saumur. Adressen er: 1043, Route de Fontevraud - 49400 Saumur. Åbningstiden varierer lidt efter årstiden og ferieperioder, men generelt er der åbent alle dage ca. 10-17.

Og når talen er på Fontevraud, hvorfor så ikke besøge klostret Fontevraud-l'Abbaye. I klosterkirken, som er fra det 12. århundrede, ligger de to engelske konger Henrik 2. og Richard Løvehjerte begravet. En ganske særlig seværdighed er det ottekantede romanske køkken med otte udbygninger og 21 spir, som i virkeligheden er skorstene placeret over hvert sit ildsted.
Som et kuriosum kan det nævnes, at klostret i perioden fra 1804 til 1963 fungerede som et af Frankrig's vigtigste fængsler.

Indtryk fra byen

Angers 
           hovedbanegård set fra Grand Hotel. Billedet er fra juni 1999 - der ser noget anderledes 
           ud i dag. Prøv at gå i Google gadeplan for at se, hvordan der ser ud nu. Bygningen 
           her er byens teater - en 'ny bygning' fra 1871. Overfor teatret 
           ligger en del restauranter. Der er masser af liv her på og omkring pladsen, 
           som er byens absolutte centrum. Selve Place du Ralliement (= samlingssted) 
           eksisterede allerede i 1790'erne. Udsigt 
           mod La Doutre fra borgen i Angers. Broen med buerne er Pont de Verdun. 
           De kuplede træer skjuler Place la Rochefoucauld og en kæmpestor P-plads. Bygningen 
           'Hôtel des Pénitentes' er fra slutningen af det 15. århundrede og 
           begyndelsen af det 16. århundrede. Huset anses som en af de 
           fineste bygninger i byen. Huset bruges til seminarer og receptioner. Saint 
           Jean (Musee Jean Lurcat), det ældste bestående hospital i Frankrig blev 
           bygget mellem 1174 og 1185 af Henri II Plantagenêt, Englands 
           konge og greve af Anjou. Her et indtryk fra haven. Haven 
           er fra 1789, den var oprindelig tænkt som en videnskabelig 
           botanisk have, men blev i begyndelsen af 1900-tallet omformet 
           til en landskabshave, uden at den hidtidige tilplantning 
           blev ændret. Derfor findes f.eks. mange sjældne træsorter. En pragthave!! På 
           østsiden af Place Maréchal Leclerc ligger justitspalæet - en 'ny bygning' 
           fra 1875. Helt herfra og ned til Place Mendes-France ad Bd. 
           Bessonneau er der om lørdagen marked proppet med boder, 
           biler og mennesker. Der sælges alt fra landbrugsvarer til kunst. Springvandet 
           i Jardin du Mail er bygget over det første vandreservoir i byen. 
           Forår og sommer bliver der plantet over 40.000 blomstrende 
           planter i haven. Haven går mod øst over i den ca. 1 km lange 
           allé Avenue Jeanne d'Arc og slutter med en statue af Jeanne.
×

Opdateret: 09-04-2021