Larochette er beliggende i centrum af storhertugdømmet Luxembourg i kantonen Mersch og har mere end 2000 indbyggere (2017). Byen ligger lige på grænsen af den naturlige region som kaldes for "Petite Suisse Luxembourgeoise/Kleine Luxemburger Schweiz" (på dansk Lille Luxembourgske Schweiz).

I løbet af byens 800-årige eksistens har Larochette ændret navn mange gange: Veilz, Velz, Feltz, Fels, Rupes, Roketa, La Roiche, La Rochette, Larochette. Byens navn refererer til den klippe, som slottet blev bygget på. Landsbyens tyske navn optræder i forskellige skrifter skrevet omkring 1320.
Fra det latinske ord Rupes (klipper) udledes det romantiske navn Larochette.

I mere end 500 år har Larochette været et centrum for tekstilindustri med mange tekstil- og tøjfabrikker. I dag er turismen blevet den primære aktivitet. Navnet Bleech, som byens centrum hedder, kommer fra det tyske ord Bleiche, og det stammer fra den tid, da husmødre plejede at lade deres tøj blege.
Onsdag, d. 29/7 2009. Kunstudstilling i huset Crèhange på Château de Larochette.

Bleech er blevet smagfuldt renoveret i de seneste år og er omgivet af butikker, hoteller, restauranter og caféer. Det er det perfekte sted for et godt måltid eller forfriskning på en af de mange terrasser. Udover flere berømte hoteller har Larochette også campingpladser.

Med udsigt over landsbyen vidner ruinerne af middelalderborgen om, at stedet har sin oprindelse i det 11. århundrede.
Créhange-huset er blevet fuldstændig renoveret og er i høj grad et besøg værd. I over et århundrede har Larochette været kendt som en feriedestination. Dens solrige bakker og 30 km vandreture gennem skovene byder naturelskere velkommen.


Luftballoner over campingpladsen Auf Kengert.

Larochette er kendt i Europa for sine ballonkonkurrencer og luftballoner. Når vejret tillader det, belyses forskellige balloner i hjertet af landsbyen. Det er kendt som det fascinerende show "Night Glow".


Onsdag, d. 29/7 2009. Kunst i haven på Château de Larochette.

Byens hovedattraktion - Château de Larochette

Ruinerne af borgen i Larochette ligger på et højdedrag 150 m over floden Waiss Iernz/Ernz Blanche (biflod til Sûre), som løber gennem byen. For at komme ind til borgen må man passere en bred gårdsplads, som er beskyttet af en befæstning af ler. Hovedborgen, som er bygget af sten, beskyttes af en omkransende mur, som i dag for størstedelens vedkommende er ødelagt.
En dyb delvis naturlig grøft opdeler borgen i to dele. I yderkanten af af den indre borg vidner resterne af flere herregårdshuse om borgens kvalitet, pompøse stil og arkitektur.

Siden staten overtog borgen i 1979, har borgens historiske bygninger draget fordel af et stort anlagt restaureringsprogram.

Fotogrammetrisk opmåling, som blev foretaget lige efter statens overtagelse, suppleret af arkæologiske undersøgelser har bidraget til viden om stedets historie.

Larochette's adelsmænd dukker op omkring det 12. århundrede som bannerførere for greverne af Luxemburg. Ved slutningen af det 14. århundrede fandtes 5 herregårdsbygninger i borgområdet. Opførelsen af Homborg herregårdshuset færdigøres ca. 1350 som en konsekvens af foreningen mellem adelsmændene Frederic og Conrad af Homborg dynastiet med Irmgard og Mathilde af Larochete. The Créhange herregårdshuset blev bygget omkring 1385. Ved slutningen af det 16. århundrede nedbrændte borgen og har siden da ligget i ruiner.

Créhange herregården, som er et kunstværk af meget høj standard, blev restaureret mellem 1983 og 1987.

Homborg huset er blevet sikret og restaureret i 1987 og 1988.

Udgravningen af det oprindelige borgtårn i 1990 har påvist, at der lå en keltisk befæstning på stedet omkring 5000 f.Kr.
Sideløbende med den udgravning er der foretaget andre arkæologiske udgravninger og oprydning over hele borgområdet, som bidrager til viden om borgens historie.

Der vil således blive udført udgravninger af kældrene under Homborg huset og resterne af dem under det 5. herregårdshus ved siden af Créhange bygningen og af tårnet ved borgindgangen.1 / 6
Onsdag d. 29/7 2009. Château de Larochette. Chriechinger Haus/Crèhange huset til højre.
2 / 6
Onsdag d. 29/7 2009. Saint-Donatus kirken i byen.
3 / 6
Onsdag d. 29/7 2009. Den indre borg.
4 / 6
Onsdag d. 29/7 2009. Haven på borgen og restaureret hus/café.
5 / 6
Onsdag d. 29/7 2009. Saint-Donatus - Rue Mersch.
6 / 6
Onsdag d. 29/7 2009. Kunstner: Thierry Carliez. Titel på værk: La Cité de Philosophes 3. Pris: 3.780 Euro.


Vandretur

Larochette rundtur (2009)

Udgangspunkt: Se kort.

Parkeringsmulighed: Flere P-pladser i byen

Turens varighed: Ca. 2,5 time uden pauser.

Turens længde: Ca. 9,5 km.

Sværhedsgrad: Let

Højdemeter: Ud: ↗ 379 m ↘ 379 m

Højeste punkt: Se kortet, 363 m.

Kort: F.eks. Laroche - Medernach - Nommern (1 : 20.000). Kan købes på turistkontoret.

GPX-fil: Larochette rundtur

Højreklik på linket og vælg "Gem link som...", så har du helt styr på, hvor filen gemmes på din PC/Tablet (anbefales). Den gemte fil kan så f.eks. importeres til et program eller en tjeneste, der kan læse gpx-filer.


Om turen

Allerede kort efter start kommer man til udsigtpunktet Verluerekascht, hvor man bliver belønnet med en pragtfuld udsigt ud over byen og borgruinen overfor.
Efter ca. 6 km (vestligste punkt på turen) får man et kig på det seværdige Meysemburg (ubeboet i 2009). I det omgivende skov- og parklandskab er der picnicbænke, så man kan tage en rast der.
Man går videre langs den idyllyske bæk Manzelbaach, som snor sig gennem skoven. Kort før man når vejen Rue d'Ernzen er der også en picnicplads.

Forslag til andre ture i området

Vi foreslår også en tur til Kesseleschgrond lige syd for Nommern. Oplev de særprægede klippeformationer i slugten. Vi synes, at det var en spændende tur.
Tag også en afstikker til Müllerthal, der ligger øst for Larochette. Her anbefaler vi, at du går en tur ved Schiessentümpel og Consdorfer Millen.


Opdateret: 13-04-2021