Luxembourg by er uden tvivl en af Europas mindste hovedstæder. Byen har godt 100.000 indbyggere (2017) hvoraf mere end 68% er borgere af ca. 155 forskellige nationaliteter.

Den øvre del af byen - det traditionelle historiske område - ligger på et klippeplateau omgivet af floddale. Kirchberg-plateauet, på den anden side af Alzette-dalen, er det moderne moderne hovedkvarter for mange europæiske, kulturelle og finansielle institutioner.

Luxembourg blev grundlagt i 963, da grev Siegfried af Ardennerne byggede et slot "Lucilinburhuc" (lille slot) på Bock-klippen, hvoromkring der over århundreder voksede en stærkt befæstet by op.

Fæstningen i Luxembourg er blevet ændret og forstærket et utal af gange gennem århundreder med fremmed dominans, fordi byen gennem historien har haft stor militærstrategisk betydning.

Fæstningen i Luxembourg var engang en af de største i Europa og blev med sit ry for at være uindtagelig kendt i udlandet som "Nordens Gibraltar".

Luxembourg blev i øvrigt udnævnt som europæisk kulturhovedstad i 2007.

Virtuel tur rundt i byen

Webstedet Mapping Luxembourg præsenterer billeder fra hovedstaden på en ny og anderledes måde. Du kan se historiske og nutidige billeder fra den samme lokalitet.

Forslag til vandreture rundt i byen

Vauban rundtur

Turens længde: Ca. 4,5 km

Turens varighed: 3 timer

Om turen: Rundturen tager dig gennem de historiske dele af byen til de strategiske vigtige punkter i en af Europas mest imponerende fæstninger. Turen har navn efter den beømte franske militæringeniør Sebastian Le Prestre de Vauban (1633-1707), som var aktiv under Ludvig XIV regeringstid.

Download folder om turen: Luxembourg Media Centre

Hvis du ikke kan finde brochuren, så er den i hvert fald her: Vauban rundturen. Og kortet fra brochuren er her: Vauban kort

(Højreklik på links og vælg "Gem link som..." for at gemme brochure/kort på pc/tablet - ellers vises de bare på en ny fane i din browser.)


Wenzel rundtur

Turens længde: Ca. 5,5 km

Turens varighed: 3 timer

Om turen: Rundturen tager dig igennem de ældste kvarterer i byen. Du kommer forbi mange historisk og arkitektonisk interessante bygninger. Navnet på rundturen henviser til Wenceslas II, hertug af Luxembourg mellem 1383 og 1419. I hans regeringstid blev en del af den tredje ring, den såkaldte Wenzel-mur opført.

Download folder om turen: Luxembourg Media Centre

Hvis du ikke kan finde brochuren, så er den i hvert fald her: Wenzel rundturen. Og kortet fra brochuren er her: Wenzel kort

(Højreklik på links og vælg "Gem link som..." for at gemme brochure/kort på pc/tablet - ellers vises de bare på en ny fane i din browser.)


Udvalg af andre seværdigheder

Bock-kasematerne
Bock-kasematerne ligger ved Pont du Château. Man kan under besøget se resterne af den borg, som Siegfried opførte i 963.

Pétrusse-kasematerne
Nedgangen til kasematerne ligger ved Place de la Constitution. Kasematerne er bygget af østrigerne midt i 1700-tallet.

Du kan downloade en brochure om kasematerne her: Luxembourg Media Centre. Hvis du ikke kan finde brocheren der, så er den i hvert fald her: Kasematerne. (Højreklik på linket og vælg "Gem link som..." for at gemme brochuren på pc/tablet - ellers vises den bare på en ny fane i din browser.)

Galleri Am Tunnel
Galleriet ligger i Rue Zithe 16. Banque et Chaisse d'Epargne de l'Etat (den nationale bank og sparekasse) har gravet en lang tunnel og omdannet den til kunstgalleri. Kunstsamlingen omfatter nutidskunst og fotografier af den verdensberømte fotograf Edward Steichen, som stammer fra Luxembourg. Se evt. også siden Clervaux om udstillingen "The Family of Man".

Fotos

Torsdag, 30/7 2009. Redaktøren står her N49° 36.718' E6° 08.257' og nyder udsigten over Alzette mod Pont Grande-Duchesse Charlotte
N49° 36.650' E6° 07.952'. Tour de France ryttere på Rue du Marché-aux-Herbes. I 2009 blev Andy Schleck nr. 2 i Touren og broderen Fränk Schleck nr. 5.

Opdateret: 13-04-2021