Luxembourg Clervaux Vianden Bourscheid Echternach Larochette Luxembourg

Fakta om Luxembourg

Areal: 2.586 km² (ca. 16 gange mindre end Danmark)

Befolkningstal: 594.130 (30 juli 2017)

Befolkningstæthed: 181 pr. km² (Danmark: 126)

Sprog: Letzeburgsk (sprog beslægtet med tysk), tysk og fransk

Styreform: Konstitutionelt monarki. Den udøvende magt ligger hos storhertugen og regeringen. Parlamentet med 60 medlemmer udgør den lovgivende magt men skal indhente statsrådets (udpeget af storhertugen) udtalelser ved udarbejdelse af lovforslag.

Hovedstad: Luxembourg

Valuta: Euro


Administrativ inddeling

Landet er inddelt i 3 distrikter: Die Kirch (5 kantoner), Grevenmacher (3 kantoner) og Luxembourg (4 kantoner). Der er i alt 12 kantoner og 116 kommuner.

Landskabet

Storhertugdømmet Luxembourg måler ca. 80 km fra nord til syd og ca. 60 km fra vest til øst. Landet deler grænse med Belgien, Frankrig og Tyskland.

Den nordlige del af Luxembourg er en fortsættelse af de belgiske Ardenner og er stærkt kuperet og skovfyldt. Luxembourgs højeste punkt Buurgplatz ligger da også her i det nordlige Luxembourg. Mod syd er landskabet mere åbent og fladt.

Klima

Tempereret fastlandsklima med milde vintre og kølige somre.

Vandring

På trods af sin ringe størrelse siges Luxembourg at have verdens tætteste net af afmærkede vandrestier. Nettet dækker 870 km stier, - så der er da til et par dage.

Nyttige links til kortmateriale

Administration du cadastre et de la topographie (ACT). Svarer til den hedengangne danske Kort- og Matrikelstyrelse senere Geodatastyrelse, som nu til al overflod også er opdelt i 2 styrelser: Geodatastyrelsen i Nørresundby og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering i København, som begge hører under Energi- Forsynings- og Klimaministeriet (det skal jo helst ikke være for nemt og overskueligt). Det er blot en konsekvens af siddende regerings (2018) udflytningsplaner.
Nå men tilbage til sporet: Hos ACT kan du helt gratis se kort og luftfotos over hele Luxembourg helt ned til målestoksforholdet 1:500 (ja, der står femhundrede), og du kan printe dine egne kort ud i A4 eller A3 størrelse helt ned til målestoksforholdet 1:2.500. Websiden er 4-sproget: Letzeburgsk, fransk, tysk og engelsk. Klik på globus øverst til højre, hvis du vil skifte sprog.

I ACT netbutik, som desværre kun er på fransk, kan du bestille kort i papirformat i målforhold 1:20.000 (R-serien) og 1:50.000. Der er 10 kort i R-serien, og 2 i målforholdet 1:50.000 (et nord og et syd). Det er nok de sidste, som er mest interessante for vandrere, da vandreruterne er indtegnet på disse. Prisen for hvert kort (2018) uanset målforhold er 6,50 Euro (knap 50 DKK) plus forsendelsesomkostninger.


Opdateret: 12-01-2018