Brügge

Har man fået set nok af Bruxelles og er blevet træt af storbyen er det en rigtig god idé at besøge denne gamle og meget kønne by. Med sine kanaler, broer, museer, gamle huse og kirker, er der meget mere at se, end man kan nå på en dag, men derfor kan man alligevel godt tage en tur hertil fra Bruxelles med toget.

Rejser man fra Bruxelles i en weekend, kan man få en returbillet til to personer for en beskeden pris. Tag afsted fra en af de tre store stationer i Bruxelles og nyd landskabet på den ca. 2 timer lange tur. Selv om man har bil med til Bruxelles, kan det ikke anbefales at køre til Brügge, hvor det kan være problematisk at parkere. Men gør man det alligevel, kan parkeringspladsen ved stationen anbefales - den er kæmpestor.

Brügge var udnævnt til europæisk kulturby i år 2002. Se mere om Brügge på byens officielle website.


Motiver fra byen


1 / 5
Guided tur i hestevogn.
2 / 5
Markt - Rådhuset.
3 / 5
Klokketårnet - byens markante vartegn.
Der er trappe til toppen af tårnet.
4 / 5
Se byen fra kanalerne.
5 / 5
Møllerne ved Kruisvest.


Museer

For kunstinteresserede er Groeningemuseum værd at aflægge et besøg. Der er malerier af bl.a. de store flamlændere van Eyck, van der Goes, Memling, Brueghel og Hieronymus Bosch.

Memling museet ligger i et gammelt hospital (St. Janshospitaal), og er berømt for sin samling af værker af Hans Memling (1433-1494).

Arentshuis ligger lige ved siden af Groeningemuseum. Her er der bl.a. en fin samling af kniplinger foruden billeder af den engelske maler Frank Brangwyn (født i Brügge).

Begijnhof (Béguinage) er grundlagt i 1245. De små hvide huse er placeret omkring en stor græsplæne. I dag bor der benediktinernonner og ikke beguinere, som var katolske kvinder, der levede som en slags nonner men uden at afgive nonneløfte. I et af husene er der indrettet museum, hvor man kan se, hvordan beguinerne boede.


Vandreture

En god måde at se Brügge på er naturligvis at vandre rundt i byen. På turistkontoret, som ligger midt i byen på den smukke rådhusplads (Markt), kan man købe materiale, som beskriver byens historie, seværdigheder og giver forslag til gåture rundt i byen.

Forbereder man sig lidt hjemmefra, kan man faktisk downloade kort til 3 vandreture fra byens officielle hjemmeside (se link øverst på siden). Hver af turene varer omkring 1,5 time at gå. Suppleres kortene med et par gratis brochurer (kan også downloades), så behøver man slet ikke at betale for informationen, og man kan slentre afsted i sit eget tempo og være sin egen guide.

Da vi besøgte Brügge i oktober 2000 anbefalede turistkontoret os en tur, som de kaldte "Brügge - monumenternes by" (5 km), da vi var førstegangsbesøgende. De var tre andre ture, som hed "Det sovende Brügge" (3,7 km), "Brügge og Europa" (4,2 km) og "Det overraskende Brügge" (4 km). Disse ture har de nu nok ændret eller kaldt noget andet her i skrivende stund for denne opdatering (vinter 2017).


Kanaltur

Vi kan også anbefale at tage en kanaltur. Så får man set byen fra en lidt anderledes vinkel. Der sejles hver dag mellem kl. 10 - 18 i perioden fra marts til november. Der findes flere startsteder for kanalturene, et af dem ligger nær byens markante vartegn: Klokketårnet.


Opdateret: 13-04-2021