La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne
Slotsruinen i La Roche-en-Ardenne, tirsdag 23. juli 2002.


Denne lille charmerende by, der ligger i det sydøstlige hørne af Belgien, har kun omkring 4000 indbyggere, men byder på ikke mindre end 250 km vandre- og cykleruter.

Floden Ourthe slynger sig i bløde buer igennem byen, og den gamle maleriske slotsruin knejser højt over byen.

Der er ikke så mange egentlige seværdigheder i selve byen, men de, som interesserer sig for krigshistorie, kan besøge "Musée de la Bataille des Ardennes" (på dansk: Museet om Ardennerslaget).


Vi besøgte La Roche i juli 2002 og gik flere vandreture i området, sejlede i kajak på Ourthe og brugte byen som base for udflugter til bl.a. Durbuy og Bastogne. Vi camperede på Camping Floreal La Roche.

Vi har beskrevet to vandreture: Maboge og Petit Halleaux-Beausaint.

Det kan godt være, at der ikke er så mange attraktioner, men selv en familie med mindre børn kan efter vores bedste overbevisning snildt få en uges eller fjorten dages ferie til at gå, uden at de kommer til at kede sig.

Læs mere om La Roche på det lokale turistkontors hjemmeside. Siderne findes på fire sprog: Fransk, hollandsk, tysk og engelsk.


Durbuy

Parc Topiaires
Et lille udsnit af Parc de Topiaires, 31. juli 2002.

Durbuy ligger nord-nordvest for La Roche i en køreafstand af ca. 35 km. Byen har dobbelt så mange indbyggere som La Roche - men er lige så hyggelig.

Du kan læse mere om Durbuy ved at besøge det lokale turistkontors hjemmeside.

Parc Topiaires
Badende damer i buksbom, 31. juli 2002.

"Parc de Topiaires" er en have på over 10.000 m² med mere end 250 formskårne træer og buske (hovedsagelig buksbom).


Bastogne

Parc Topiaires
Mindesmærket Mardasson med navnene på de enheder, som deltog i slaget om Ardennerne. Foto taget 31. juli 2002.

Bastogne ligger ligeledes ca. 35 km væk fra La Roche - bare i sydøstlig retning, og er krigshistorisk set et interessant sted at besøge.

Ardennerslaget eller "slaget om lommen", som det hedder på engelsk tog sin begyndelse d. 16. december 1944, da den tyske general von Rundstedt indledte det angreb, som skulle vare halvanden måned og koste et uhyrligt antal menneskeliv på både allieret og tysk side.

Det tyske angreb havde til formål at splitte de allierede styrker i to og nå frem til den strategisk vigtige havneby Antwerpen - det gik ikke sådan. Den tyske hær kom aldrig over floden Meuse og det taktiske mål for angrebet endte med at blive Bastogne.

Til minde om den sidste og afgørende fase af slaget, har man opført Bastognes historiske center lidt øst for byen, og ved siden af ligger det store stjerneformede mindesmærke Mardasson.


Opdateret: 29-12-2017