Jardin Botanique
Søndag, d. 2. november 2008."

Jeg (redaktøren) har ikke helt styr på, hvor mange gange jeg har besøgt Bruxelles, men det er vel nok et eller andet sted mellem 100 og 150 gange over en periode på 10 - 12 år. De fleste gange har det selvsagt været i forbindelse med mit job, men jeg har dog også besøgt byen som turist.

Har du kun en dag til rådighed, når du besøger byen, så er Grand Place et "must". Der er altid en eller anden begivenhed eller udstilling i gang eller under forberedelse.

Sæt dig f.eks. på terrassen ved "Le Roi d'Espagne", i folkemunde også kaldet "Den udstoppede hest" og bestil en god belgisk øl og indsnus stemningen på pladsen.

Supplér med en tur til "slagtergaden" (Rue des Bouchers), hvor der kun er restauranter, den ene ved siden af den anden og et mylder af mennesker. Rue des Bouchers ender midt i Europas ældste indkøbsgalleri: Galeries St. Hubert (1846-47) med Kongegalleriet (Galerie du Roi) til den ene side og Dronningegalleriet (Galerie de la Reine) til den anden. Det lille sidegalleri hedder Galerie du Prince.


Følger du hovedgalleriet til venstre munder det stort set ud i Rue Montagne aux Herbes Potagères, hvor A la Mort Subite (den pludselige død) er placeret. Det er en rigtig hyggelig ølcafé. Snyd ikke dig selv for at opleve interiøret og stemningen i denne café, som har eksisteret siden 1926.

Har du mere tid til overs kan du supplere med nogle af byens andre attraktioner.


Toppen af siden

Seværdigheder


Man kan ikke besøge Bruxelles uden også at gå en tur ned på Grand Place. Der sker altid noget nyt her - pladsen er ikke ens to dage i træk.

Fra april til september bliver bygningerne omkring pladsen belyst til tonerne af klassisk musik. Det sker 2 gange hver aften mellem 21:30 og 23:15 afhængig af solnedgangen, og hver gang varer det ca. et kvarter.

Hvert andet år i den tredje uge af august bliver hele pladsen dækket af et blomstertæppe. Hver gang er der et nyt tema. Næste blomstertæppe kan ses 16. - 18. august 2018.

Mellem den 13. og 14. august 1695 blev næsten alle husene omkring Grand Place fuldstændig ødelagt af marshal de Villeroy's artilleri på ordre af Ludvig d. 14. (solkongen). Husene blev imidlertid genopført på mindre end 4 år mellem 1696 - 1700 af de magtfulde handelslaug.

Rådhuset på Grand Place.

Den venstre fløj af bygningen er den ældste (1402), tårnet er fra 1449 og den højre fløj blev påbegyndt i 1444.

Heller ikke rådhuset gik fri af ødelæggelser under den franske belejring i 1695.

Bruxelles er naturligvis andet og mere end Grand Place, men det er en meget smuk plads - ingen tvivl om det!


Tegneserieruten - denne rute fører forbi en række husgavle, hvor nogle af Belgiens berømte tegneseriefigurer er afbildet. Du kan få et kort over ruten på turistkontoret for et beskedent beløb.

Atomium er bygget til verdensudstillingen i 1958. Konstruktionen forestiller et jernkrystalmolekyle forstørret 165 milliarder gange. Man kan sagtens få en hel dag til at gå alene med at besøge Mini-Europe og Atomium, og så er det nemt at komme dertil med Metroen fra centrum af Bruxelles (linie 6 i retning BoudeWijn-Baudouin, stå af på Heysel-Heizel station).

Forlystelsesparken Bruparck er 2,5 hektar stor, ligger kun få minutters gang fra Atomium og er inddelt i tre afdelinger: Mini-Europe, som har kopier af de kendteste bygninger i EU i størrelsesforholdet 1 : 25, Océade (vandland), Kinepolis (biografer).

Et fjerde område: "Green Square" er under konstruktion (2017/2018). Tidligere blev det område kaldt Village (landsbyen) og indeholdt restauranter og caféer. Om de er der endnu, ved jeg faktisk ikke.

Få minutters gang fra Bruparck ligger også planetariet.


Toppen af siden

Ud at spise


Her følger et par tip til nogle restauranter, som vi selv har besøgt - nogle endda flere gange. Spisestederne er uprætentiøse, og der serveres god mad til en rimelig pris. Et par af dem ligger et stykke væk fra de mest turistprægede gader - men de er værd at gå efter. Endelig så er de ikke "døgnfluer", da de har eksisteret i rigtig mange år.

in 't Spinnekopke

In 't Spinnekopke

Restaurantens hjemmeside

Place du Jardin aux Fleurs 1
1000 Bruxelles
Tel: (0)2 511 8695

Ti - Fr: 12:00 - 14:30 og 18:30 - 23:00
Ma og Lø: 18:30 - 23:00
Sø: Lukket

Prisniveau 2017 (hovedret): 17 - 30 Euro

Restauranten har et varieret spisekort med typiske belgiske retter, hvor man har specialiseret sig i at servere øl til maden, men der er også et godt vinkort. Place du Jardin aux Fleurs ligger forholdsvis tæt på centrum, og selv om der er mange udenlandske kunder, så føler man sig ikke fanget i "turistfælden".


La Manufacture

La Manufacture

Restaurantens hjemmeside

Rue Notre Dame du Sommeil 12
1000 Bruxelles
Tel: (0)2 502 2525

Reservation kan også foretages på website

Åben: 12:00 - 14:00 og 19:00 - 22:30 (weekend til 23:00)
Lukket: Lørdag til frokost og søndag

Prisniveau (2017) hovedret: 18 - 30 Euro. Det er muligt at få en 3-retters menu for 38 Euro (2017).

Internationalt fransk inspireret køkken. Godt internationalt vinkort.
Restauranten holdt 20 års fødselsdag i november 2010.

Restauranten ligger et stenkast væk fra In 't Spinnekopke og ser ikke ud af meget udefra, men det er en helt anden sag, når du er kommet indenfor.
Nyd interiøret, hvor der er gjort flot brug af træ, blå sten, rød granit og læder. Og der er i bogstaveligste forstand højt til loftet i denne gamle fabrikshal.


Cheese Cake Café

Cheese Cake Café

Caféens hjemmeside

Place de Brouckère 8-10
1000 Bruxelles
Tel: (0)2 209 2410

Åben alle ugens dage

Prisniveau 2017 (hovedret (kød)): 17 - 20 Euro.

Cheese Cake Café er ikke en egentlig restaurant men et Brasserie, men derfor kan du godt få et godt måltid alligevel. Der serveres forskellige retter med kød, burgere, patéer, salater, pizza og pita. Og du kan også altid komme ind og få en kop kaffe, et glas øl eller vin.

Caféen er velbesøgt - især af et ungt publikum. Caféen ligger lige ved siden af et stort biografkompleks og tæt ved indkøbs- og gågaden Rue Neuve.


Sole d'Italia

Sole d'Italia

Restaurantens hjemmeside

Rue Grétry 63-67
1000 Bruxelles
Tel: (0)2 219 0834

Reservation kan også foretages på website

Åben alle ugens dage undtagen mandag

Prisniveau 2017 (hovedret): 14,50 - 20 Euro.

Sole d'Italia er en rigtig hyggelig italiensk restaurant. Køkkenet er italiensk/fransk. På trods af at restauranten ligger ganske tæt på Rue des Bouchers, hører restauranten ikke med til denne "turistfælde". Restauranten er velbesøgt også af de lokale.

Jeg er elsker den sicilianske rødvin Corvo, og den serveres her. Kvalitet for pengene både m.h.t. vin og mad!


Hvis du ikke du lige synes, at de her nævnte restauranter er noget for dig, så kan du nok finde en på Les restaurants de Belgique. Kan du ikke det - ja, så er du sgu kræsen, for der er listet over 2200 alene i Bruxelles og 18 af dem med 1 til 3 Michelin-stjerner (2018)!


Toppen af siden

Belgisk øl


Belgien er et ølland om noget er. Der findes omkring 500 forskellige slags øl og godt 100 bryggerier. I 2010 anfører foreningen af belgiske bryggere, at der i 2007 blev produceret 18,5 mill. hektoliter øl, hvoraf ca. 10,5 mill. hektoliter blev eksporteret. Belgien er med rette kaldt øldrikkernes paradis, men statistik fra foreningen af belgiske bryggere indikerer, at der over de seneste år er sket et fald i konsumeringen af øl, men belgierne drikker stadig 86 l pr. indbygger (tal for 2007).

Ifølge Wikipedia, som muligvis ikke er helt pålidelig, indtager Tjekkiet førstepladsen for indtag pr. indbygger efterfulgt af Irland, Tyskland, Australien, Østrig, Storbritannien, Belgien og Danmark. Denne rækkefølge har stort set været uændret over en årrække. Den generelle tendens synes for alle de nævnte lande at være et fald i forbruget over de seneste år.

De ølmærker man hyppigst støder på i Belgien er: Stella Artois, Jupiler, Maes og Bellevue. De kan fås overalt, og hvis man ikke ved sin bestilling specificerer, hvilken type øl man vil have, ja - så er det typisk et af de mærker, man vil få serveret. Men hvis man vil have en øloplevelse ud over det sædvanlige, hvorfor så nøjes med det almindelige.

Leffe I Belgien behandles øl omhyggeligt og med samme respekt som vin, og alle? belgiske ølmærker serveres i deres eget specielle glas.

Toppen af siden

De forskellige øltyper


Trappist - øl brygget af munke fra trappistordenen. Der er kun seks øl i Belgien, som har lov til at bære produktbetegnelsen (appellation) Trappist: Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren og Achel. Styrken på disse typer varierer typisk mellem 6 og 10 % vol.

Witbier eller Bière Blanche - hvid øl, som vel svarer til den tyske Weissbier. Denne type øl er ikke så stærk (4 - 5 % vol.), er en anelse uklar, da den eftergærer på flasken. Hoegaarden og Gouden Boom er typiske repræsentanter.
Abdij eller Bière d'Abbaye - klosterøl, der minder om trappistøl, og som også brygges i tilsvarende styrker. Nogle af de kendteste mærker er: Affligem, Floreffe, Grimbergen, Leffe og Maredsous.

Lambic og Gueuze - er specielle øltyper. Den første fremstilles ved spontan gæring og lagres på træfade i et par år. Blandes Lambic med syltekirsebær får man en Kriek. Bruges i stedet hindbær får man en Framboise. Gueuze fremstilles ved at blande forskellige typer af Lambic. Øllen fyldes på champagneflasker og gærer færdig. Det lille bryggeri Cantillon i Bruxelles brygger denne type øl.

Toppen af siden

De ægte trappistøl


Chimay


Denne trappistøl brygges på Cistercienser-klosteret Notre-Dame de Scourmont. Ikke alene brygger munkene øl, men de fremstiller også 4 forskellige oste. Ølosten er fremragende. Tæt ved klosteret ligger Auberge de Poteaupré, som er kro/hotel (7 værelser) og restaurant. Både Chimay øl og oste kan købes der. Kvickly i Allerød har bl.a. Chimay Blond (4,8%) og Chimay Triple (8%) og ind imellem også Grande Réserve (10,5%). Den mørke Chimay Bleue (10%) har jeg desværre ikke set - det er min favorit.

Westmalle

.
Hjemmesiden er kun på hollandsk/flamsk. På velkomstsiden klikkes f.eks. på på "Onze Trappistenbieren" - så kan du læse om deres forskellige øl, og hvor man kan købe den. Overraskende nok er Charlie's bar i København et af stederne. I Kvickly Allerød kan du f.eks. købe Westmalle Dubbel (7%). Også dette kloster fremstiller ost.

Det er ikke muligt at besøge bryggeriet, da det ligger indenfor murene, men i Café Trappisten, som ligger overfor klosteret, kan du se en gratis film om bryggeriet.

Caféen har åben alle ugens dage fra 10:00 - 24:00, og her kan du smage klosterets øl og nyde lette anretninger.

Desuden arrangeres der regelmæssigt begivenheder knyttet til klosteret.

Der er en kort vandrerute rundt om klosteret. Der er flere stop, hvor du får en forklaring om livet i klosteret og håndværkets aktiviteter. Du finder oplysninger om vandreruten på denne hjemmeside eller i den gratis folder, der tilbydes i Café Trappisten.

Westvleteren


Cistercienserklosteret Saint Sixtus. Hjemmesiden er på tre sprog: Hollandsk, fransk og engelsk.

Deres øl sælges kun til private (videresalg er forbudt), og kan bestilles til afhentning i deres ølforretning. Det er dog muligt både at smage og købe deres i øl i velkomstcentret In De Vrede, som ligger overfor klosteret.

På trods af ovenstående har jeg dog med egne øjne set, at en lokal forretning i Allerød (2017), har Westvleteren øl til salg for kr. 129,95 pr. 33 cl flaske, hvordan det så end kan gå til.

Orval


Klosteret ligger i det sydøstlige Belgien i provinsen Luxembourg.

Også dette kloster producerer ost. Klosteret kan besøges, og det er også muligt (mod betaling) at bo på klosteret i gæstehus, hytte eller på campingplads!

I juli og august er der guidede ture hver eftermiddag. I september er der guidede ture på søndag eftermiddage. Guidede ture varer ca. 2 timer og begynder med en audiovisuelle præsentation.

Klosteret har en butik, hvor deres øl og ost lavet på øl sælges. Øl er kun tilgængelig i kasser med 10 flasker og 1 glas. Hver kunde kan kun købe fire kasser.

Rochefort


Rochefort brygges på klosteret Notre-Dame de Saint-Rémy, hvis hele økonomi nutildags er baseret på det lille bryggeri. Hjemmesiden er udelukkende på fransk og hollandsk/flamsk.

Du kan f.eks. købe Rochefort 6 (7,5%), 8 (9,2%) og 10 (11,3%) i Kvickly Allerød.

Achel


Selv om hjemmesiden er på fire sprog: Hollandsk, fransk, engelsk og tysk, så er siderne om bryggeriet kun på hollandsk. Der er cafeteria, boghandel og galleri, som kan besøges. Cafeteriet er indrettet i de gamle staldbygninger.



trappistlogo
Alle ægte trappistøl bærer dette sekskantede logo.
Logoet tildeles, når disse kriterier er opfyldt:
1) Øllet skal være brygget af munkene selv eller under deres opsyn og indenfor murene i klosteret.
2) Bryggeriet skal styres af klosteret og have en erhvervskultur, der er forenelig med klosterlivet.
3) Formålet med bryggeriet er ikke at tjene penge. Indtægten tjener til munkenes levebrød og til vedligeholdelse af klosteret. Hvad der er tilbage bruges til velgørende formål, socialt arbejde og mennesker i nød.

Toppen af siden

Belgisk chokolade


chokoladeBelgien er også et slaraffenland for chokoladeelskere. De lækre fyldte chokolader hedder pralines. Der er mange forskellige mærker, og de kan fås både i supermarkeder og specialbutikker. Der er meget få danske chokolademærker, som kan konkurrere med de belgiske, og ofte er de belgiske billigere. Mærkerne Neuhaus, Wittamer og Nihoul anses som nogle af de allerbedste. Godiva og Leonidas laver også førsteklasses chokolade, sidstnævnte er i øvrigt ret ofte det billigste.

Godiva - Firmaet blev grundlagt i Bruxelles i 1920'erne af familien Draps. Navnet på chokoladen er valgt, fordi legenden om Lady Godiva er verdenskendt. Læs om legenden og alle de dejlige "pralines" på Godivas eget hjemmeside, hvor der også er online butik. Der er ingen butikker i Danmark.

Neuhaus - Firmaet er grundlagt i 1857 af schweitzeren Jean Neuhaus. Der er over 40 butikker alene i Bruxelles og omegn. Butikken i Galerie de la Reine åbnede i 1857, - oprindelig som apotek - og den har ikke ændret sig meget siden. Der er ingen butikker i Danmark, men du kan købe via nettet.
Leonidas - Dette mærke har eksisteret siden begyndelsen af 1900-tallet. Grundlæggeren af firmaet Leonidas Kestekidis er af græsk oprindelse, - oprindeligt udvandret fra Grækenland til USA, men i 1913 bosatte han sig i Belgien. Leonidas chokolade kan næsten fås over hele verden, - men der er ingen butikker i Danmark, men i Bruxelles er der hele 17 butikker indenfor en radius af 2 km fra centrum.

Wittamer - Du kan købe i forretningen på Place du Grand Sablon 6 eller online på hjemmesiden.
Wittamer har også en Café og cateringfirma på Place du Grand Sablon i nr. 12 - 13.

Toppen af siden

Transport


Til og fra lufthavnen


Det er dejlig nemt at komme til og fra Zaventem lufthavnen. Du kan vælge mellem taxi, tog og bus. For en taxi til centrum af Bruxelles kan du sagtens komme af med ca. 50 Euro (2010). Det er langt billigere at benytte bus og tog. Togene kører op til 4 gange i timen og bus 12 kører 3 gange i timen. Priserne for tog og bus er helt ned til 1/10 af taxiprisen.

Rundt i byen


STIB (la Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles) står for det offentlige transportsystem i Bruxelles. De gule busser og sporvogne er let genkendelige i gadebilledet. Desuden er der fire Metrolinier, som næsten alene kan bringe dig overalt i den centrale del af byen. At benytte bus, metro og sporvogn er den absolut billigste transportform - og det er meget nemt.


Links til STIB

STIB
STIB hjemmeside

Linjer i Bruxelles
Kort over alle linier i Bruxelles

Metrolinjer
Kort over metroens linjeføring

Ekspresbus til/fra lufthavn
Kort over linie 12 (ekspres) og 21.

Der kan købes forskellige typer af billetter (f.eks. med 1, 5 eller 10 ture), - fælles for dem alle er, at de er gyldige en time fra afstemplingstidspunktet, og man har ret til at stige om undervejs mellem busser og fra bus til metro og vice versa.

Man kan købe billetterne "JUMP 24h, 48h, 72h + BUS Airport", som giver ret til et ubegrænset antal rejser i løbet af en 24, 48 eller 72-timers periode afhængigt af den valgte varighed og fra den første validering på STIB-netværket.

Geografisk område: MTB-området, dvs. hele STIB-nettet (herunder afsnittet Bourget-Brussels Airport) med mulighed for at skifte til

- TEC- og De Lijn-bynettene i Bruxelles-hovedstadsregionen og
- SNCB-jernbanenettet på 2. klasse i hovedstadsregionen Bruxelles.


Toppen af siden

Hoteller


Alle de store internationale hotelkæder er repræsenteret i byen. Prisniveauet for en overnatning varierer fra hundedyrt til rimeligt. Du kan være heldig at finde overnatningspriser til under 100 Euro selv på de store 4- eller 5-stjernede hoteller som f.eks. Radisson, Hilton og Sheraton. 100 Euro er faktisk ikke så dyrt for en overnatning i en by som Bruxelles.

Vi har ikke nogen særlige anbefalinger, men prøv at finde dit hotel på f.eks. Momondo.dk, Booking.com eller Hotels.com.

Er du indstillet på at bruge lidt tid på transport ind til centrum, så led efter hoteller i periferien af byen, f.eks. ude ved Atomium. Der vil priserne ret ofte være noget lavere end inde i centrum.


Toppen af siden

Kort og rejseførere


Kort over Bruxelles Hvis du kun har tænkt dig at bevæge dig rundt i centrum og i Heysel, som er området nord for centrum med Atomium og Bruparck, så er du godt hjulpet med Politikens Turkort Bruxelles, hvis du ellers kan få fat i det, for det ser ud til at være udgået fra forlaget (2017). Metro-planen kan du dog nok ikke regne med mere. Kortet er plastikbelagt, så du kan også bruge det, når det regner.

Supplerer du kortet med Politikens "Turen Går Til Bruxelles og Belgien", så kan du sagtens få en uge eller to til at gå med sightseeing i Bruxelles og Belgien.

Har du tænkt dig at bevæge dig lidt længere uden for centrum i Bruxelles, så kan De Rouck's kort "Bruxelles Jumbo", som dækker hele hovedstadsregionen anbefales. Det er også plastbelagt - dog kun på den ene side. Til kortet medfølger et lille hæfte med detaljeret gaderegister, oversigt over museer, parker osv. Plan over metroen (opdateret) er også med på dette kort.


Toppen af siden

Fotos fra byen


Klik på et foto for at få vist en stor udgave med forklarende tekst.

Hôtel 
                     de Ville (Rådhuset) på Grand Place<br>1. november 2008 kort før midnat Et 
                     udsnit af Jardin Botanique<br>2. november 2008 Place 
                     des Martyrs. Midt på pladsen er et mindesmærke for belgiere, der døde
                     under revolutionen i 1830. Palæerne omkring pladsen bliver istandsat.<br>
                     2. november 2008 Rue 
                     du Damier 23. Tegning af Johan De Moor placeret i foyeren til 
                     Hotel Sleep Well<br>2. november 2008 Tegning 
                     over ølforretning på Rue de l'Ecuyer<br>Kunstnere: Louis-Michel Carpentier - Raoul Cauvin, 2. november 2008 Plattesteen. Kunstner: Frank Pé. 
                     I baggrunden spiret på Hotel de Ville<br>2. november 2008 Place Saint-Géry. Kunstner: Marc Sleen<br>2. november 2008 Grassmarkt, 17. september 2007 Rue des Bouchers før det store aftenrykind, 17. september 2007. Restauranter på Rue des Briques, 2. november 2008. Place du Petit Sablon. Hovedingangen ved Rue de la Régence, 15. oktober 2005. Fra venstre ses: Le Cornet (Hornet), La Louve (Ulvinden), Le Sac (Posen),
                     La Brouette (Trillebøren) og Roi d'Espagne (Kongen af Spanien), 15. oktober 2005.
×


Opdateret: 28-12-2017