Danmark

Danmarks landareal er på godt 42.000 km², hvilket er en anelse større end Schweiz og ca. samme størrelse som Estland. Landarealet fordeler sig på 1419 øer, hvoraf de 443 er navngivne. Sin lidenhed til trods og på grund af de mange øer og fjorde, har vi en af Europas længste kystlinier på 7.314 km.

Landskabets karakter varierer i de forskellige landsdele, men vi har ingen bjerge - højst bakker. De højeste punkter i landet ligger i området Ejer Bjerge ved Skanderborg og er alle omkring 170 m høje.

Administrativt er landet inddelt i 5 regioner (Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden) med i alt 98 kommuner.

Danmark er et konstitutionelt monarki og styreformen er repræsentativt demokrati. Lidt under 3,5% af de stemmeberettigede danskere er medlem af et politisk parti (kilde: Folketinget), men det er alt overvejende partierne, der afgør, hvem danskerne kan stemme på til et folketingsvalg. Partiernes medlemstal har været støt faldende over de seneste årtier. I 2016 havde alle partier således tilsammen 143.061 medlemmer.

Til det seneste folketingsvalg i 2015 udgjorde antallet af stemmeberettigede 4.145.326 (kilde: Danmarks Statistik) og Danmarks befolkningstal er i 1. kvartal 2017 på 5.699.220.

Da redaktøren selv bor i Nordsjælland, har jeg valgt at fokusere på nærområdet. Der er rigtig mange muligheder for at få en god naturoplevelse - ofte lige uden for din egen dør. Tag et par timer fri fra det daglige ræs, gå ud og få noget frisk luft og noget motion.

De få steder, vi har valgt at skrive lidt om, kan forhåbenlig give dig lidt inspiration, men der er masser af andre muligheder.

Som du sikkert ved, så udgiver Naturstyrelsen vandretursfoldere. Nogle af dem var tidligere kendt som "Vandreture i statsskovene". Folderne kan fås gratis på biblioteket, mange turistbureauer og ved indgangen til naturområderne. Og så kan de downloades fra styrelsens hjemmeside.

Det nu hedengangne Frederiksborg Amt udgav i 1995 en lille bog, som hedder "Naturvandringer på egen hånd - 50 naturstier i Frederiksborg Amt. Der kan du også hente inspiration, og hver tur er indtegnet på gode 4 cm kort (1:25.000). Den har nogle år på bagen nu, men den er stadig brugbar. Find den på auktion eller på biblioteket.


Opdateret: 17-11-2017