Model af Brocken
Model af Brocken - sådan skulle det jo se ud, hver gang man besøgte det. Foto fra miniatureparken "Kleiner Harz", 22. april 2016
Brocken er med sine 1141 m det højeste bjerg i Harzen. Det barske klima kan sammenlignes med det i alperne. Den første sne falder i september, og de sidste rester dækker ofte toppen til langt ind i marts. Trægrænsen er i 1100 m højde og subalpine hedestrøg med dværgbuske, græs og lav præger floraen på toppen. Den karakteristiske Brockenanemone blomstrer fra maj til juni og kan ses i Brockengarten, som blev anlagt allerede tilbage i 1890. Den botaniske have på Brockens skovfri top huser i dag omkring 1500 plantearter fra alle høje bjerge på jorden. Haven er med til at beskytte og bevare truede og meget sjældne planter, og de besøgende kan se, hvad der vokser og blomstrer så højt oppe.

Brocken har stor symbolsk betydning for tyskerne. Efter murens fald i 1989 blev bjerget fejret som "Berg der Deutschen" og har hvert år siden tiltrukket utallige vandrere.

Brockenhaus rummer et interessant museum, som handler om alt lige fra geologi, flora og fauna, TV- og radiohistorie til stedets militære historie. Stedet fungerede tidligere som Stasi lyttecentral, men alle de militære installationer er forlængst fjernet. Udstillingerne er fordelt på tre etager.

Den højeste bygning på Brocken er hotellet (Brockenhotel). Den nederste del af bygningen rummer en snackrestaurant, i det der kaldes "Der Touristensaal". Der kan du for en relativ beskeden sum få stillet din sult enten før eller efter en vandretur.

Det er ikke muligt at køre i egen bil til Brocken. Man må gå eller tage smalsporsbanen for at komme helt derop. Man kan f.eks. tage til den lille by Schierke, som har den sidste station på smalsporsbanen før Brocken. Derfra kan man så gå op til Brocken. Så er det en overkommelig tur på ca. 6 km. Vi har gjort turen den modsatte vej og så taget bus fra Schierke tilbage til Wernigerode, hvor vi havde base.
Schierke har i 2016/17 åbnet et stort parkeringshus "Am Winterbergtor" med 700 pladser, og det har åbent 24/7.

Du kan læse mere om byen her: Schierke ved Brocken.

Vandretur

Er du heldig med vejret så tag en gåtur rundt om toppen og nyd de mange udsigter undervejs. I klart vejr skulle man efter sigende kunne skue ud over et område på størrelse med Schweiz. Og har du mod på det, så tag en vandretur fra Brocken til Schierke, som vi gjorde i april 2016.

Det første stykke går ned ad Brockenstrasse indtil Eckerlochstieg på højre side af vejen starter. Det gør den 3 - 400 meter efter, at du har passeret banen første gang. Eckerlochstieg har nogle gevaldig store trin sine steder og kan være ret anstrengende at går ned ad.
Efter ca. en km skal banen passeres for anden gang, men netop her har du en mulighed for at vælge en lidt mindre anstrengende rute, hvis du tager Bahnparallelweg og følger den helt til Schierke, men ellers fortsætter du blot hele vejen ned ad Eckerlochstieg indtil du rammer Wasserwerk Schierke. Derefter følger du blot Brockenstrasse ind til Café Winkler og busstoppestedet.

Skal du tilbage til Wernigerode, som vi skulle, så går bus 257 ca. en gang i timen. Og det er en gratis tur, hvis du, som vi gjorde boede på et hotel i byen og derfor havde en "Wernigerode Ticket" (lille hæfte), som også giver rabat til en lang række attraktioner og spisesteder.


Vandretur fra Brocken til Schierke

Udgangspunkt: Brocken

Parkeringsmulighed: Ingen

Turens varighed: 1½ time uden pauser.

Turens længde: Ca. 6 km.

Sværhedsgrad: Middel. Eckerlogstieg er ret krævende at gå ned ad.

Højdemeter: ↗ 1 m ↘ 523 m.

Højeste punkt: Udgangspunktet ved Brocken (1136 m).

Kort: F.eks. Schmidt-Buch Verlag Wander- und Fahrradkarte Der Mittlere Harz i målforhold 1 : 30.000.

GPX-fil: Tur til Schierke

Højreklik på linket og vælg "Gem link som...", så har du helt styr på, hvor filen gemmes på din PC/Tablet (anbefales). Den gemte fil kan så f.eks. importeres til et program eller en tjeneste, der kan læse gpx-filer.


Fotos

1 / 6
Brockenhotel er den høje bygning. Brockenhaus er den lave ved siden af masten. Søndag den 27. september 2015.
2 / 6
Toget er på vej ned fra Brocken. Søndag den 27. september 2015.
3 / 6
Brockenhotel, Brockenhaus og stationen med snackrestaurant. Søndag den 27. september 2015.
4 / 6
Udsigt mod vest. Vi går ad rundvandrevejen på toppen. Onsdag den 20. april 2016 kl. 12:23.
5 / 6
På vej ned ad Eckerlogstieg gennem skoven på store "trappetrin" til Schierke. Onsdag den 20. april 2016.
6 / 6
Det var så den dag, vi fik set museet. Temperatur: 8,9° C. Vind: 25 km/t. Relativ luftfugtighed: 99%.


Opdateret: 13-04-2021