Thale ligger i delstaten Sachsen-Anhalt i den nordøstligste del af Harzen. Byens historie går tilbage til det 9. århundrede, da grundstenen til den efterfølgende bosættelse blev lagt med grundlæggelsen af klostret Wendhausen.

Klostret Wendhausen er placeret i den gamle bydel, som ligger nord for floden Bode. Det blev grundlagt i år 825.

I Thale handler meget om guder og mytiske væsner. I 2004 indviede man Thalenser Mythenweg. Guden Wotan (i nordisk mytologi lig Odin), som drikker af visdommens brønd ved siden af rådhuset, blev den første af de figurer, som 10 forskellige kunstnere har fremstillet.

Den unikke gangsti, som forbinder de enkelte figurer med hinanden, er markeret med forsænkede/graverede hestesko. Stien var oprindeligt planlagt til at gå fra foden af kabelbanen til rådhuset, men den er nu udvidet helt til klostret Wendhusen i Thales gamle bydel.

Vi er på Hexentanzplatz den 29. september 2015. Du får et kig mod Blankenburg, Gaststätte Königsruhe og Rosstrappe.
Rosstrappe
Rosstrappe (403 m) er en høj granitklippe på den modsatte side af Hexentanzplatz. Den kan nås med bil, stolelift eller til fods.

Ifølge et gammelt sagn flygtede kongedatteren Brunhilde til hest fra den vilde böhmerkonge Bodo, fordi han imod hendes vilje ville giftes med hende. Da hun kom til Hexentanzplatz, valgte hun at springe over Bode-dalens dybe klippeslugt.
Derved prægedes aftrykket af hendes hests hov dybt i stenen (Rosstrappe) på den modsatte side. Bodos hest klarede derimod ikke springet og styrtede med sin rytter ned i floden. Der bevogter han stadig - forvandlet til en sort hund - kongedatterens krone, som hun tabte under springet.

Harzer-Hexen-Stieg
Denne vandresti, som blev indviet i 2003, gennemskærer hele Harzen fra Osterode i vest til Thale i øst og er i alt 94 km lang.
Hovedstrækningen forløber over Osterode - Buntenbock - Altenau - Torfhaus - Brocken - Drei-Annen-Hohne - Königshütte - Altenbrak til Bodetal (Thale).
Mellem Königshütte og Altenbrak er der to alternative ruter, som begge er 21 km lange:
a) Hasselfelde - Köhlerhütten - Altenbrak
b) Rübeland - Wendefurth - Altenbrak
De, som gerne vil gå udenom Brocken, vandrer fra Torfhaus forbi St. Andreasberg over Braunlage til Königshütte. Ruten bliver så i alt 107 km lang.

Man kan sagtens vælge at gå dele af vandreruten. Busser kan altid bringe dig tilbage til udgangspunktet, hvis du f.eks. kører i egen bil til startstedet.

Hexentanzplatz
Det højt beliggende 60 hektar store klippeplateau (454 m) er et yndet udflugtsmål med flere attraktioner som teater, dyrepark og en over 100 år gammel museumsbygning Walpurgishalle, som blev bygget i 1901.
Hexentanzplatz var formodentlig et oldsaksisk kultsted, hvor man på Valborgsaften - aftenen før 1. maj - holdt fest til ære for skov- og bjergudinder (Hagedisen). Efter den mest udbredte tese blev stedet først til Hexentanzplatz, efter at de indvandrede frankere forbød kulten.
Trods det forbud drog de gamle saksere stadig til deres gamle kultsted om natten for at dyrke deres hedenske skikke. Sakserne overlistede de af Karl den Store udstillede vagter ved at forklæde sig og tage op på bjerget med sværtede ansigter og bevæbnet med koste, høtyve og fakler. Skræmt til døden flygtede vagterne og fortalte fra nu af om skræmmende uvæsen af hekse og djævle.

Man kan komme til Hexentanzplatz til fods, med kabinebanen, bus eller egen bil. Der er en stor betalingspligtig p-plads.


Tur til Königsruhe over Hexentanzplatz

Udgangspunkt: Dalstation for kabelbanen til Hexentanzplatz

Parkeringsmulighed: P-plads ca. 500 m nord for kabelbanens dalstation.

Turens varighed: Ca. 2 timer uden pauser (en god time, hvis du tager den korte version)

Turens længde: Ca. 6,3 km. Kan kortes af til 4 km, hvis du tager banen op til Hexentanzplatz

Sværhedsgrad: Middelsvær.

Højdemeter: ↗ 784 m ↘ 774 m.

Højeste punkt: Ca. 1 km efter kabelbanens bjergstation (474 m) og lige nord for dyreparken eller La Viershöhe (478 m), hvis man vælger at gå op til dette udsigtspunkt.

Kort: F.eks. Schmidt-Buch Verlag Wander- und Fahrradkarte Der Mittlere Harz i målforhold 1 : 30.000.

GPX-fil: Tur til Königsruhe

Højreklik på linket og vælg "Gem link som...", så har du helt styr på, hvor filen gemmes på din PC/Tablet (anbefales). Den gemte fil kan så f.eks. importeres til et program eller en tjeneste, der kan læse gpx-filer.


Mere om Bodetal

Du kan finde mere information om Bodetal og Thale på denne hjemmeside Bodetal - ferie i Harzen


Fotos

1 / 7
Kabinebanens bjergstation med udsigt til Rosstrappe på den modsatte side af dalen (ved huset). Tirsdag den 29. september 2015
2 / 7
Udsigt over dalen mod Rosstrappe. Tirsdag den 29. september 2015.
3 / 7
Et kig fra Gasthaus Königsruhe op mod Hexentanzplatz. Tirsdag den 29. september 2015.
4 / 7
Katerstieg ved Jugendherberge Thale. Tirsdag den 29. september 2015.
5 / 7
Hexenhaus. Tirsdag den 29. september 2015.
6 / 7
Trolde og en "yndig" heks. Tirsdag den 29. september 2015.
7 / 7
Tæt på den "yndige" heks. Tirsdag den 29. september 2015.

Opdateret: 13-04-2021