Tur til Pürschlinghaus/August-Schuster-Haus

Udgangspunkt: Linderhof

Parkeringsmulighed: P-plads vest for bækken ved Linderhof.

Turens varighed: Ca. 5½ time uden pauser.

Turens længde: Ca. 9,3 km.

Sværhedsgrad: Middelsvær.

Højdemeter: ↗ 1121 m ↘ 563 m, og det samme hjem naturligvis.

Højeste punkt: Efter ca. 6,1 km (1667 m), sydvest for Hennenkopf.

Kort: F.eks. Kompass Wanderkarte nr. 05 Oberammergau und Ammertal i målforhold 1 : 35.000.

GPX-fil: Turen til Pürschlinghaus

Højreklik på linket og vælg "Gem link som...", så har du helt styr på, hvor filen gemmes på din PC/Tablet (anbefales). Den gemte fil kan så f.eks. importeres til et program eller en tjeneste, der kan læse gpx-filer.


Om turen (juli 1996)

Følg skiltet, der viser imod Brunnenkopf. Ikke ret langt fra udgangspunktet passeres bækken. Følg skovvejen opad (vej 231) indtil kort før sadlen mellem Dreisäulerkopt og Brunnenkopf.

Gå til højre ad højdevej 201 (skiltet mod Pürschlinghaus følges) og nyd vejen, der går let op og ned langs sydkanten af Dreisäuler Kopf, Hennenkopf og Laubeneck. Der er nogle enkelte steder, hvor der fordres tritsikkerhed, ellers byder den ikke på særlige udfordringer og vejen er meget afvekslende at gå på.

Efter at have nydt den pragtfulde udsigt ved Pürschlinghaus går vi den samme vej tilbage til udgangspunktet. Hvis man ønsker at komme tilbage til Linderhof uden svinkeærinder, så bør man holde sig til den gamle skovvej og undgå forstvejene.


Andre ture

Du kan downloade gpx-filerne til andre ture, vi har beskrevet her nedenunder. Højreklik på den relevante fil i tabellen og gem den på din PC/tablet. Du kan så f.eks. uploade den til Google Maps og se hvordan ruten ser ud.

Notkar Spitze
Der er masser af muligheder for vandreture i området omkring Oberammergau. Vi har bl.a. også gået en tur fra Ettaler Mühle over Notkar Spitze og Ochsensitz og retur til Ettaler Mühle. Det er en tur, der en anelse mere krævende end den ovenfor beskrevne, bl.a. fordi der skal overvindes flere højdemeter. Gå den i godt vejr, fordi man skal ned ad en noget stejl nordskråning efter at have passeret Ochsensitz. Den rundtur tager ca. 5½ time.

Kofel
Kofelrundvejen må man næsten gå, hvis man har base i Oberammergau. Vi boede på byens campingplads, da vi var der, og vi har naturligvis også været oppe på Kofel, hvorfra der er en pragtfuld udsigt over byen og dalen. En tur med udgangspunkt i byen over Kofel og ad Königssteig til Kolbenalm og retur til byen tager ca. 4 timer. Turen må betegnes som middelsvær mest på grund af det sidste lille stykke op til toppen af Kofel, men den er på ingen måde lige så anstrengende som Notkar-turen. Går man samme vej tilbage efter at have været på Kofel, ja så tager turen kun ca. 1 3/4 time.

Ettaler Manndl
Denne tur går rundt om Ettaler Manndl og Soila See og varer kun et par timer, idet man tager Laber-Bergbahn op til startstedet Laberjoch (bjergstationen). Gå op ad Mandlweg forbi Manndlköpfe og til foden af Ettaler Manndl (1636 m). Har du mod på at kravle op på toppen, så skal du overvinde godt 100 højdemeter på en vandret strækning, der er ca. 55 m lang. Hvis du kravler op, så vil det være klogt at bære hjelm, for der kan falde en del sten ned undervejs. Du går ca. 400 højdemeter op og 400 m ned på hele rundturen, som er ca. 4 km lang.

Dato
Beskrivelse
GPX-fil
juli 1996
Rundtur med udgangspunkt fra Ettaler Mühle. Turen går over Notkarspitze (1888 m - højeste punkt) og Ochsensitz (1515 m). Turen er på ca. 11,9 km. Der gås 1560 højdemeter op og det samme ned.
juli 1996
Tur til Kofel. Udgangspunkt er en P-plads lige vest for Camping-Park Oberammergau. Ruten går ad Königssteig til (Kofel 1342 m) og tilbage via Kolbenalm stadig ad Königssteig. Turen er på ca. 9 km og varer godt 3½ time uden pauser. Højdemeter op: 1200. Ned: 1200.
juli 1996
Tur rundt om Ettaler Manndl, som er ca. 4 km lang og varer ca. 2 timer at gå uden pauser. Udgangspunktet for turen er Laber-Bergbahn bjergstation, som ligger i ca. 1660 m højde. På hele turen gås ca. 397 m op og det samme ned.

Seværdigheder

Slottet Linderhof blev til i årene 1869 - 1878. Navnet fik det fra en ejendom, der hørte under klostret Ettal. I dag er kun det gamle kapel tilbage af den ejendom. Linderhof er et eksempel på den type lystslotte, som opstod i Frankrig i det 18. århundredede, og senere blev opført mange andre steder i Europa. Interiøret er en blanding af fransk og bayersk rokoko. Linderhof er dog ikke blot en kopi af det franske forbillede, idet Ludwig II skabte sin egen stil ved at udnytte optiske illusioner, hvor han f.eks, ved hjælp af spejle fik rummene til at se større ud.


Parken er ikke mindre imponerende. Den centrale del er barokstil og det omkringliggende har forbillede i den engelske landskabshave.

Såvel park som slot kan besøges. Du kan læse mere både om Ludwig II, slottet og parken, åbningstider og priser på Den Bayerske Slots- og Parkforvaltnings hjemmeside.

Benediktinerklostret Ettal er også et besøg værd. Man kan besøge klostret, som har både bryggeri, destilleri og driver hotel. Desuden kan man købe deres produkter på klostrets online shop. De er berømte for deres likør.
Du kan læse om klostret her: Kloster Ettal.


Passionsspil

Oberammergau er kendt for sine passionsspil, som afholdes hvert 10. år. Spillene har sit udspring i 30-års krigen og pesten, som oveni krigen ramte byen i årene 1632 - 1633, så en femtedel af byens indbyggere døde af pest.
Den desperate befolkning lovede, at de hvert tiende år ville opføre skuespil om påsken, hvis Gud sparede landsbyen, så ikke flere skulle dø af pest.
I 1634 blev spillene så opført for første gang. I år 2020 er det 42. gang, at spillene opføres.
De næste passionsspil opføres for 42. gang fra 16. maj til 4. oktober 2020. Du kan læse mere her: 2020 Passionsspiele-Oberammergau.


Fotos

1 / 4
Udsigt til Pürschlinghaus (1564 m). Længst til højre i billedet (i varmedisen) ses det 1889 m høje Notkarspitze, som ligger ca. 6 km længere væk i sydøstlig retning.
2 / 4
Det imponerende Ettaler Manndl (1634 m), som stadig står delvis i vinterklæder her i begyndelsen af maj måned 1996.
3 / 4
Redaktøren står på Kofel (1342 m) i maj 1996 og nyder udsigten over Oberammergau med floden Ammer, kirken og passionsspilhuset (den største bygning på billedet).
4 / 4
Stadig på Kofel. Et kig mod NATO skolen (midt i billedet) og Ettaler Manndl.


Opdateret: 13-04-2021