Rådhuset
Rådhuset i Wernigerode, 22. april 2016. Vi købte hvide asparges med hjem, og vi har aldrig før set så store og flotte asparges.
Fürstenhof
Spærret inde på hotel Fürstenhof onsdag den 26. juli 2017. Den lille røde bil er vores. Wernigerode og store dele af Harzen oplevede det værste højvande i 10 år.
Det er ingen hemmelighed, at redaktøren er begejstret for Wernigerode og har besøgt og holdt ferie der flere gange. Byen, der kalder sig selv for den farverige by ved Harzen, bliver første gang nævnt i et dokument udfærdiget år 1121 i Halberstadt d. 18. oktober. Blandt flere vidner nævnes en "Adelbertus - greve af Wernigerode", så byen må altså have eksisteret allerede på det tidspunkt. Det understøttes af arkæologiske fund ved Am Klint (bag ved rådhuset) fra 2002/2003. Der fandt man potteskår, hvoraf de ældste kan henregnes til det 10. århundrede. Fagfolk antager derfor på nuværende tidspunkt, ur-Wernigerode har eksisteret som et slot på Klint bakken. Nedenfor har der så været en lille bosættelse.

At byen er farverig får man bekræftet, når man står på torvet (Marktplatz) og betragter det gamle rådhus, brønden og de omkringliggende bygninger. Rådhuset er første gang nævnt i 1277 som retsbygning. Bygningen har fungeret som rådhus siden 1544. Indtil begyndelsen af det 18. århundrede lå der på østsiden af rådhuset en tilbygning, som imidlertid blev revet ned i 1873 ved renovering af rådhuset. Først i 1939 tilpassede man den murede og pudsede østlige væg til fronten af rådhuset. På samme tid opstod så også den tilbygning, der er i dag huser turistinformationen.

Tager man en spadseretur op og ned ad hovedstrøget (Breitestrasse og Westernstrasse) i den gamle bydel i byen, betages man af de mange gamle og rigt udsmykkede bindingsværkshuse. Det mest udsædvanlige og rigt udsmykkede er nok Krummelsches Haus (Breite Strasse 72). I 1920'erne var der et firma i London, som bød den daværende ejer 2000 engelske pund facaden, resten var de ikke interesseret i. Forvaltningen i byen besluttede, at det var hele huset eller intet. Heldigvis for det!

Attraktioner (udvalg)


Harzer Schmalspurbahnen med dampdrevne lokomotiver.

Med Harzquerbahn kan man køre de ca. 60 km mod syd til Nordhausen. Endestationen for banen er Wernigerode hovedbanegård, men der er også stationer ved Westerntor, Wernigerode Hochschule (trinbræt), Hasserode og lige uden for byen Steinerne Renne. Det begynder det at gå stejlt opad til Drei Annen Hohne, hvor sporet deler sig og fortsætter op til toppen af Brocken (på dansk Bloksbjerg) med stop undervejs i Schierke. Hele turen fra Wernigerode til Brocken tager godt 1½ time. Alene turen fra Drei Annen Hohne til Brocken tager ca. 3/4 time, da toget "snegler" sig afsted med 25 km/t.
Stationen Westerntor i Wernigerode den 18. april 2016. Toget mod Brocken.

Miniatureparken "Kleiner Harz" (Dornbergsweg 27)
Man føler sig lidt som Gulliver i landet Lilleput, når man går rundt her mellem borge, slotte, kirker, rådhuse, bjergbaner, jernbaner og kirker, som alle er fremstillet i målforholdet 1:25 og placeret i et fascinerende landskab med vandløb, dværgtræer og klippeformationer. Miniatureparken ligger i Bürgerpark, som blev anlagt i 2006 som landshaveudstilling. Parken er i sig selv et besøg værd med sine damme, temahaver og minigolfbane.
Modeltogene futter rundt i "Kleiner Harz" den 22. april 2016.

Schiefes Haus
Schiefes Haus, onsdag 26. juli 2017.
Museum Schiefes Haus (Klintgasse 5) ved siden af blomsteruret
Den gamle flotte bindingsværkshus blev bygget i sin nuværende for i 1680. Den gamle dammølle blev bygget i midten af det 17. århundrede, og vandet fra den gamle møllegrav har undergravet grundmurene, så huset er kommet til at stå helt skævt. Deraf navnet "Schiefes Haus". Huset er nu museum og galleri.

Harzmuseum (Klint 10)
Museet har udstillinger om Harzens naturhistorie, byens historie, herunder et skarprettersværd (Richtschwert) og en stor samling kunstfærdigt dekorerede historiske skydevåben fremstillet på byens våbensmedeværksteder.

Det mindste hus (Kochstrasse 43)
Bindingsværkshus i barokstil opført i midten af det 18. århundrede. Huset er 2,95 m bredt og har en facadehøjde på 4,5 m. I 1920'erne boede der en Oberpostschaffner (overpostmester?) Nettelmann med kone og syv børn. Helt indtil 1976 boede en kvinde i huset. Hun havde en gang, et tekøkken, et rum i stueetagen på 1,66 x 4,30 m, et husbredt rum i overetagen og et lille soveværelse under taget til rådighed. Huset er museum i dag.

Slottet (Am Schloss)
Højt over byen troner slottet, som har udviklet sig fra en middelalderlig borg, som første gang nævnes i 1213, til et slot i nygotisk stil. Efter flere om- og tilbygninger fik borgen imellem 1671 og 1676 præg af et barokslot. Der er 177 m højdeforskel mellem torvet og slotsterrassen, hvorfra man har en skøn udsigt over Wernigerode og bjergene.
Der arrangeres jævnligt kunstudstillinger på slottet. Udstillingen, som varede fra 18. maj - 5. november 2017, hed "Duckomenta", og som navnet antyder, blev historiske personer afbildet som ænder. Ganske morsomt. Udover malerierne kan man se det prægtige interiør. Det meste af slottet er åben for publikum (mod betaling forstås). Lige nedenfor slotspladsen er der et lille spisested (Gaststätte Schlossterrassen) både med indendørs og udendørs siddepladser. Indenfor slottets mure er der slotscaféen. Nogle få hundrede meter fra Schlossterrassen ligger restaurent "Der Büchsenmacher" (på dansk våbensmeden).
Wernigerode slot
Wernigerode slot set fra et sted i miniatureparken "Kleiner Harz", fredag, 22. april 2016 om eftermiddagen.

Resterne af den gamle bymur
Der er ikke meget tilbage af den oprindelige bymur med tårne fra 1279, der omkransede Alt- und Neustadt i Wernigerode. Men Westernturm for enden af Westernstrasse, voldgravene og tårnet ved Burgberg, et andet tårn ved Am Vorwerk og de få rester af byens mure giver et indtryk af middelalderens praksis.

Planetenweg
Dimensionerne af vores solsystem gøres forståelige på Planetenweg i Wernigerode. Planeternes diametre og deres afstande til solen er vist på en skala på 1: 1 mia. Så turen fra Merkur til Pluto giver et indtryk af verdensrummets størrelse. Ruten som er ca. 6 km lang har udgangspunkt på Heltauer Platz. Her befinder Solen sig. Pluto befinder sig ved Harzplanetarium på Walther-Rathenau- Strasse.

Du kan downloade ruten som GPX-fil her: Planetenweg - Wernigerode (Højreklik på GPX-filen og vælg "Gem link som ...". Du kan så efterfølgende f.eks. uploade filen til Google Maps og se ruten på kortet.)

Steinerne Renne
Stationen ved Steinerne Renne, fredag, 22. april 2016 om eftermiddagen.
Steinerne Renne
Steinerne Renne, sydvest for bydelen Hasserode i Wernigerode, ligger ved den nedre del af floden Holtemme, som denne dal er opkaldt efter. Steinerne Renne er også en station på Harzquerbahn. Det er meget dejligt sted og er et rigtig godt udgangspunkt for vandreture op langs floden og i skoven. Stedet indeholder nu et vandkraftværk og en batterifabrik, men det som tidligere var granit- og teglværk bærer også på en mere grum forhistorie.

I august 1944 blev det tidligere granitværk omdannet til et teglværk under ledelse af en ingeniør fra Köthen, som tog 50 tyske arbejdere med fra en flyvemaskinefabrik i Köthen. Derudover blev der udskrevet 200 tvangsarbejdere (franskmænd, belgiere og italienere) til produktionen. I slutningen af september 1944 begyndte produktionen af tegl så med alle disse arbejdere.

Det var oprindelig planen, at teglværket skulle have haft 200 kvindelige fanger fra KZ-lejren i Ravensbrück, men det blev i stedet besluttet at sende 500 af oprindeligt 850 fanger fra den lokale lejr ved Veckerstedt Weg i Wernigerode, da den lejr blev nedlagt i december 1944. Inden da blev de 200 tvangsarbejdere trukket tilbage (hvad det så indebar eller dækker over, ved jeg ikke).
Om aftenen den 10. april 1945, dagen før amerikanske tropper besatte stedet, blev fangerne sendt på en dødsmarch. Det førte dem over Wernigerode, Derenburg, Halberstadt, Frose, Aschersleben, Güsten, Kalbe, Drosa, Dresden, Pirna, Schlottwitz og Aussig til Leitmeritz i det nuværende Tjekkiet. Strækningen blev tilbagelagt dels til fods og dels med tog og lastbiler. Fra Leitmeritz transporterede man dem med tog til KZ-lejren Theresienstadt, hvor det var meningen, at de skulle myrdes, men lejren var allerede lukket. Så de kom efter i alt 16 kvalfyldte dage tilbage til KZ-lejren i Leitmeritz. Kun 57 fanger overlevede dødsmarchen. KZ-lejren Leitmeritz blev få dage senere befriet af fangerne selv.
Kilde: Informationstavle på stedet


Fotos

1 / 5
Det halve tårn med slottet i baggrunden. Vi er ved Am Vorwerk mandag d. 18. april 2016 om eftermiddagen.
2 / 5
Udsigt ud over byen fra Blumeweg ved slottet. I retning vest-sydvest ses Brocken i det fjerne ca. 13 km væk. Mandag den 18. april 2016 om eftermiddagen.
3 / 5
Det halve tårn på resterne af bymuren ved Burgberg. Mandag den 18. april 2016 om eftermiddagen.
4 / 5
Aftenstemning på torvet med rådhuset og "Wohltäterbrunnen". Tirsdag den 19. april 2016 kl. 20:30.
5 / 5
Model af det mindste hus, fredag den 22. april 2016 om eftermiddagen. Skulpturen ud for huset til højre hedder "Die Rast" og er udfærdiget af den tyske kunstner Joachim "Jo" Jastram (* 1928 † 2011).


Opdateret: 13-04-2021