Fakta om Harzen

Hele Harzen dækker et areal på godt 2.200 km² hvoraf alene Nationalpark Harz udgør ca. 250 km².

Harzen deles af tre forbundslande: Niedersachsen mod vest, Sachsen-Anhalt mod øst og Thüringen mod syd. Indtil Tysklands genforening i 1989 gik grænsen mellem Øst- og Vesttyskland gennem Harzen. Nationalparkens højeste bjerg Brocken (på dansk Bloksbjerg, 1141m) lå i Østtyskland.

Bjergområdet i nationalparken er den nordligste del af Tysklands Mittelgebirge, som er de højeste bjerge i Nordtyskland.

Over 90 % af nationalparken er dækket af skov.

Klima

Klimaet i nationalparkens højland er i alle henseender ekstremt. I januar måned er temperaturerne i den højeste del af Harzen som i det nordlige Island og i juli som i det nordlige Ishav.

Den årlige gennemsnitstemperatur på Brocken er kun ca. 3,5° C (middelværdi 1981 - 2010), hvilket nogenlunde svarer til det sydlige Sverige. Det står i stærk kontrast til gennemsnitstemperaturen på 9° C i Tyskland som helhed.

Kun i juli og august er der normalt ingen frostdage på Brocken.


Vest- og sydvestvindene er kraftige og når regelmæssigt orkanstyrke. Den højeste målte vindhastighed er på 263 km/t (24.11.1984).

Brocken er også det mest tågede sted i Tyskland - mere end 300 dage om året forsvinder toppen i tågen. Brocken har stadig den tyske rekord, som stammer tilbage fra 1958. Der blev registreret 330 tågedage. Vi har selv oplevet det på nært hold i sommeren 2017 ved vort seneste besøg. Men så fik vi jo set museet.

Det er heller ikke nogen sjældenhed med 1.800 mm årlig nedbør - enten i form af regn eller sne. Den største mængde sne havde Brocken den 14. og 15. april 1970, hvor den gennemsnitlige snedybde blev målt til 3,8 m, men snedriver når indimellem op på 6 m højde..

Vandreture

Harzen byder på mange muligheder for vandre- og cykelture. Der er over 600 km vandreveje i naturparken.

Eksempler herpå er f.eks. Harzer Hexenstieg som går fra Osterode i Niedersachsen over Brocken til Thale i Sachsen-Anhalt, Selketalstieg fra Stiege via Harzgerode til Quedlinburg eller Harzer Klosterwanderweg med udgangspunkt ved klosteret Drübeck/klosteret Ilsenburg og til Goslars gamle bydel.


Opdateret: 30-12-2017