Vi har samlet lidt gode råd om bjergvandring på denne side og lidt vejledning om gåtider og sværhedsgrader, som du kan anvende i forbindelse med din planlægning af ture. Det er sund fornuft at huske på de nedenstående regler/råd. Se også hvad vi har skrevet på udstyrssiden. Vær hensynsfuld både overfor dem du møder på din vej - men også overfor naturen.

God tur!

Lünersee
Ved Lünersee, 27. juli 2016.

Grundlæggende råd om bjergvandring

1. Gå aldrig alene i bjergene! Tal med en stedkendt om den planlagte rute!

2. Fortæl din vært om den planlagte rute, målet og det forventede tidspunkt for din tilbagekomst!

3. Afprøv og check dit udstyr, frem for alt dit fodtøj!

4. Knæbukser (eller lange bukser), sweater, vandtæt anorak og hovedbeklædning hører til det nødvendige udstyr!

5. Ved siden af mad og drikke, så glem ikke lommelygte, solbriller, tændstikker, lommekniv, et stykke snor og forbindssager!

6. Tag kun afsted i godt vejr og glem aldrig vandrerkort og kompas!

7. Indskriv dig i bogen på toppen eller i hyttebogen og angiv dit næste mål!

8. Forlad ikke afmærket sti og undgå stejle græsskrænter og sneområder. Få ikke sten til at falde eller rulle ned!

9. I tilfælde af, at du kommer i vanskeligheder, så prøv at tilkalde hjælp ved råb, fløjten, vinken, glimten med lygten etc. Søg til en sikker plads, hvis det er muligt!

10. Alpint nødsignal: Giv seks synlige eller hørbare signaler i løbet af et minut - hold pause i et minut - gentag signalerne! Som svar på et nødsignal, kommer der et signal hvert 20. sekund, der gentages efter et minuts pause.

Vejledende gåtider

Op          300 højdemeter på en time.
Ligeud   1 km på 15 - 20 minutter eller 3 - 4 km på en time.
Ned        der kan trækkes en tredjedel fra beregnede tider.

HUSK - at der i ovenstående tider ikke er medregnet pauser.

Turenes sværhedsgrader som de anvendes på Vandreturen.dk

Let
Vejen er godt og komplet markeret, tilstrækkelig bred og for det meste kun moderat stejl, derfor er den også relativ ufarlig at gå i dårligt vejr. Kan også under normale betingelser og uden stor risiko klares af børn og ældre mennesker.

Middel
Disse (klippe-)stier er tilstrækkeligt markerede, men er overvejende smalle og kan på korte stræk være forbundet med nogen risiko. Korte strækninger på disse stier kan være sikret med tov af stålwire, og bør derfor kun gås af tritsikre bjergvandrere, som er forsynet med passende udstyr.

Svær
Disse stier er også tilstrækkeligt markerede, men er smalle og over lange afsnit stejlt anlagt. Stedvis kan de være meget risikobetonede, og indimellem kan det være nødvendigt at tage hænderne til hjælp. Det betyder, at disse veje kun bør gås af absolut tritsikre bjergvandrere med god kondition og alpin erfaring.

BEMÆRK - at de ovenfor anførte sværhedsgrader intet siger om den fysiske belastning.

Selv om de fleste vandreveje forløber ad godt vedligeholdte og markerede veje, så skal man være opmærksom på, at der ikke så få steder kræves tritsikkerhed og svimmelfrihed. Desuden skal det tages i betragtning, at vejene i forsommeren og efter længere perioder med dårligt vejr kan vise sig mere besværlige.


Opdateret: 17-10-2021