Det kræver ikke meget udstyr at vandre - faktisk kan man bare begive sig af sted. Det er bare ikke særligt klogt. Selv ved en kortere tur af 4 - 8 timers varighed bør du have de ting med (eller på), som vi har listet her.


Udstyr du skal have med på turen - 1

Vandrerkort
Bør mindst være i målestoksforholdet 1 : 50.000, men 1 : 25.000 er naturligvis bedre. Kompass og Freytag & Berndt er to firmaer som udgiver fremragende vandrerkort.

De fleste kort kan købes for under kr. 100. Det er en god idé at indlægge kortet i plast (eller købe dem plastbelagte), så går kortet ikke i opløsning, når du bliver overrasket af regnvejr på turen.

Kompas
Silva fremstiller gode kvalitetskompasser.

Rygsæk
Køb en rygsæk af en god kvalitet. Et rumindhold på 30 - 35 liter er en passende størrelse til brug for dagture. Alle lynlåse bør være dækket af stof, så forhindres vandindtrængen i nogen grad ved regnvejr. Selv om fabrikken angiver, at rygsækken er vandtæt, så regn ikke med det. De færreste rygsække er 100 % vandtætte, derfor fremstiller nogle firmaer da også regnovertræk til deres rygsække - f.eks. Haglöfs.

Fodtøj og strømper
Det er meget vigtigt med et par gode vandresko eller -støvler. Vi foretrækker støvler, fordi de giver ankelstøtte, som er godt, når du skal klatre lidt. På den anden side behøver støvlerne ikke at være meget stive og med meget mønster under sålen, hvis du mest har planlagt at gå på stier og kun undtagelsesvis klatrer eller går på klipper.

Der findes specielle kunststofstrømper (svedtransporterende), der er beregnet til vandresport. Køber du sådanne strømper, vil dine fødder have det godt i støvlerne.
Anvender du 2 par strømper i støvlerne, bør ydersokkerne være af uld - aldrig bomuld.

Udstyr du skal have med på turen - 2

Tøj
Der findes selvfølgelig tøj, der decideret er beregnet til friluftssport. Du kan imidlertid sagtens klare dig med din almindelige garderobe. En anorak, et par (knæ-)bukser, en sweater, et sæt regntøj og hovedbeklædning til beskyttelse mod sol er nok.

Underbeklædning af specielt svedtransporterende kunststof er fremragende. Husk at bomuldstøj er længe om at tørre. Vi har gået masser af ture i korte bukser og T-shirt, men har samtidigt brugt solcreme med meget høj beskyttelsesfaktor. Husk, at jo højere oppe du er, des mere brænder solen, også selv om du ikke synes, at det er specielt varmt.

Pak det tøj, du ikke har på, i rygsækken - gerne i plastposer - så er tøjet tørt, selv om der skulle trænge vand ind i rygsækken. Undlad ikke at tage det tøj med, som er nævnt ovenfor, selv om det godt vejr og varmt, når du starter turen. Vejret kan hurtigt skifte, og selv om det er varmt og vindstille i 1000 meters højde, er det ikke sikkert, at det samme er tilfældet i 2000 meters højde. Husk temperaturen falder med højden.

Mad og drikke
Det er vigtigst med noget at drikke, og det skal ikke være alkohol eller øl, - vand er faktisk bedst (mindst 2 liter om dagen - mere ved anstrengende ture)! Tag gerne noget chokolade og frugt med.

De sidste vigtige ting
Termobeholder og vandflaske. Solbriller, solcreme med høj beskyttelsesfaktor. Tændstikker, lommekniv, et lille stykke snor og forbindssager. Ekstra strømper, ekstra T-shirt - pakkes i rygsækken (i plastposer). Lommelygte. Turbeskrivelse/vandrerfører (bog ikke person) - se ovenfor under vandrerkort. Fløjte - sikkerhedsudstyr.


Det mere komfortprægede udstyr

Vandrerstave, sammenskydelige. Skistave kan bruges, men de er ikke praktiske at have med, når smalle steder skal passeres, eller når der skal klatres. Stavene er gode at have, når det går stejlt nedad, især hvis jord eller klipper er fugtige.

Sidde-/liggeunderlag - dem vil du nyde at have med, når frokosten skal indtages i det fri på en fugtig eller våd græsskråning/klippe.

Salve mod insektstik.

Læbepomade.

Blyant og papir.

Kamera, kikkert, mobiltelefon, power bank, GPS og alt det andet du gerne vil have med. :-))Opdateret: 17-10-2021