GPX-formatet

GPX (GPS Exchange Format) er et dataformat, som indeholder GPS data i form af punkter (waypoints), spor (tracks) og ruter.

Et waypoint indeholder som minimum et navn og en position.

Et spor er en liste af punkter, der som minimum indeholder tidspunkt og position for hvert enkelt punkt, men der kan også lagres andre data såsom hastighed, retning, og højde.

En rute er en ordnet liste af markante rutepunkter (f.eks vej-x, byer) med instruktioner, som leder til en destination. Punkter på en rute har ikke andet tidsstempel end den estimerede varighed af turen, fordi det er et forslag i modsætning til sporet, der er en faktisk registrering af, hvor du har været og hvornår.

Brug af GPX-formatet

Dataformatet bruges til at udveksle data dels mellem GPS og dels i forskellige software programmer/applikationer (apps) (f.eks. Garmin's BaseCamp).

De forskellige GPS og programmer/apps er i stand til at afbilde spor grafisk på forskelligt kortmateriale.

I Windows kan GPX kendes på filendelsen ".gpx"


Eksempel på anvendelse med Google Maps


Forklaring til eksemplet med Google Maps

Den gpx-fil som afbilder ruten ovenfor kan hentes her:
Stavgangstur mandag 2016-05-23

Hvis du bruger PC, så højreklik på linket med GPX-filen og vælg "Gem link som...". Den gemte fil kan efterfølgende importeres til et program (f.eks. BaseCamp), som kan læse gpx-filer.

På telefon/tablet: Tryk og hold på linket indtil en menu kommer frem. Vælg så hvad du vil gøre. F.eks. importere direkte til en app (f.eks. Topo GPS), som kan læse filen.

Se på den grå bjælke oven over kortet. Klikker du på symbolet helt til venstre, så kommer der et panel frem med detaljer om turen. Luk panelet igen ved at klikke på samme symbol, som du åbnede med.

Klikker du på symbolet helt til højre i den grå bjælke, så får du vist kortet i stort format i en ny fane i din browser.

Klikker du på det symbol, kan du dele kortet på sociale medier som f.eks. Facebook.


Import og eksport af gpx-filer til Endomondo

Endomondo er blevet udfaset og afløst af Under Armour Map My Run. Derfor har jeg nu fjernet vejledningen til import/eksport af gpx-filer.

I stedet er det hensigten at lave en lille vejledning til Topo GPS.

Du kan læse lidt om topo GPS på min side om Open Street Map: Topo GPS


Opdateret: 17-10-2021