På denne side forklarer jeg, hvorfor jeg anvender Open Street Map (OSM) her på hjemmesiden frem for eksempelvis Google Maps.

Jeg viser nogle eksempler på, hvordan OSM kortene bruges af nogle forskellige gratis APPs til at vise, optage og planlægge ture.

Til planlægning er PC-programmet BaseCamp fra Garmin rigtig fint. TopoGPS virker rigtig godt som planlægningsværktøj på mobilen; jeg har ikke kunnet finde nogle applikationer, der gør det bedre. TopoGPS er ikke gratis, men er god kvalitet for en beskeden pris.

Dette kortudsnit viser Tokkekøb Hegn og er fra Google Maps.

Det samme kortudsnit men fra Open Street Map (OSM).


De to kort er stort set i samme målforhold. Kortudsnittet taget fra Google Maps er endda i en anelse bedre målestoksforhold end det fra OSM. Det er derfor, jeg anvender OSM til at vise vandreturene med.

Nogle vil måske indvende, at man så bare kan gå i satellitvisning på Google Maps. Ja - det kan man da, og det virker sådan set fint nok lige for det område, vi kigger på her, men man skal altså op i en noget større forstørrelse og får dermed et meget mindre kortudsnit at arbejde med. Men prøv så lige med et satellitkort fra et tilfældigt bjergområde i Europa (f.eks. Augstenberg, Malbun, Liechtenstein).

Der er heller ikke problemer med ophavsret med at anvende OSM, da det er åbne data. Du skal blot huske at angive OSM som kilde.

Endelig så er der også nogle andre grunde til at anvende OSM, men det lader jeg den ærede læser selv tænke over.


GPX fremvisere og optagere (viewers and recorders)

De fem applikationer/programmer som vises herunder er glimrende til at vise, optage og gemme spor/ruter, men de er ikke egnede til at planlægge ture med. De udmærker sig også ved at være gratis, idet nogle af dem dog har mulighed for tilkøb af ekstrafunktioner. Flertallet anvender også OpenStreetMaps i en eller anden form og frem for alt, så er de reklamefri og "snuser" ikke i dit privatliv!

Outdoor Tracker - skærmbillede

Outdoor Tracker

Outdoor Tracker

Styresystem: Windows 10, Windows 10 Mobil

Kort: OpenStreetMap (OSM)

Som det fremgår findes denne applikation både til PC og Mobil.

Gratis applikation som viser din aktuelle placering på kortet og optager sporet, mens du går.
Optagne spor kan eksporteres som gpx- eller kml-filer.
Du kan også bare importere og få vist spor.

En simpel og ligetil åben kilde (open source) applikation, som jeg selv har på min mobiltelefon og PC. Ingen reklamer. Der skal ikke logges ind for at bruge den, så der ingen, der sporer dig.


A route tracker - skærmbilleder

A route tracker

A route tracker

Styresystem: Windows 10 Mobil, Windows Phone 8.1, Windows Phone 8.

Kort: Google Maps

Applikationen er gratis. Dit spor optages, mens du jogger, går, cykler eller løber på ski. Dit spor vises på kortet i realtid.
Der genereres også en statistik, der angiver din hastighed, tid, distance og højde. Du kan gemme dine spor på telefonen og afspille når som helst.
Skærmbilledet kan deles under afspilning af spor, så du både kan se satellit- og almindeligt kort. Du kan også tage skærmbilleder, dele på Facebook og eksportere optagne spor til OneDrive som kml-filer.

Som noget særligt har programmet et "vennesystem”, som giver dig mulighed for at se dine venner på kortet.


GPX viewer and recorder - skærmbilleder

GPX viewer and recorder

GPX viewer and recorder

Styresystem: Windows 10, Windows 10 Mobil

Kort: Windows Map, OpenStreetMap, OpenCycleMap, HikeBike

Applikationen, som er gratis, kan vise gpx-filer (ruter, spor og interessepunkter) på PC og mobiltelefon. På telefonen kan den følge dig og tegne ruten på kortet og gemme den. Sporene kan bagefter eksporteres til PC, så de kan ses på din PC’s store skærm. Du kan også importere spor til telefonen.

App’en har 4 funktionsmåder:
1) Kompas synkroniseret med kortet (din position vises)
2) Følg mig og tegn en rute på kortet. Når du stopper ”følg mig”     gemmes ruten på enheden.
3) Følg mig men tegn ikke en rute på kortet. Når du stopper ”følg mig”     gemmes ruten ikke på enheden.
4) Afspil en tidligere gemt rute.


GPX Viewer - skærmbilleder

GPX Viewer

GPX Viewer

Styresystem: Android

Kort: Online-kort som Google Maps, Mapbox, HERE, Thunderforest og OpenStreetMap

Hvis du vil have en app med mange funktioner, som samtidig fungerer som et simpelt navigationssystem, så den et godt valg.

Uddrag af funktioner:
- Viser din aktuelle position
- Tegner spor, ruter og waypoints fra gpx, kml, kmz og loc filer
- Giver detaljerede oplysninger og statistikker om spor, ruter og    waypoints

På app’ens hjemmeside er der en lille video, der viser funktionerne. Det går stærkt.


OsmAnd - skærmbilleder

OsmAnd

OsmAnd

Styresystem: Android (og IOS)

Kort: OpenStreetMap

Uddrag af funktioner:
Du kan uploade, vise og følge en gpx-rute og optage og dele dine egne vandreruter. Du kan dele din position med venner, så de kan finde dig.
Du kan også eksportere optagne spor/ruter til f.eks. Google Drev og Dropbox m.fl.

OsmAnd har rigtig mange funktioner. App’en kan bruges til navigation både offline og online (som er hurtigere).

OsmAnd er et gratis navigationsprogram med adgang til gratis, verdensomspændende og højkvalitets offline kort.


Værktøj/programmer til planlægning af ture

Alle de ovenfor nævnte programmer kan, som det fremgår, optage og vise spor/ruter, men til planlægningsformål er de i min verden uegnede. Fordelen ved dem er selvfølgelig, at de alle kan bruges på alle moderne mobiltelefoner.

Programmet, som jeg vil omtale nedenfor, kan ikke bruges på mobiltelefon men kun på en Windows Pc eller Mac. De spor og ruter, man planlægger med programmet, kan eksporteres både til programmerne nævnt ovenfor og til en (Garmin) håndholdt gps.

Garmin BaseCamp - velkomstskærm

Garmin BaseCamp

Hent og installér programmet: BaseCamp

Linket er til Garmins danske hjemmeside. I menuen foroven på Garmins side vælger du "Udforsk" og ruller ned til "BaseCamp" og klikker der, så kommer du til siden, hvor du kan hente programmet til din Pc/Mac.

Når programmet et hentet, finder du filen og dobbeltklikker på den, så installeres programmet.

Når du åbner programmet første gang præsenteres du for billedet, som vist her. Du kan vælge at lukke velkomstbilledet og straks gå i gang med at udforske programmet på egen hånd.

Klikker du på "Hjælp" i programmets menulinje, bliver du, hvis du har netforbindelse, ledt direkte hen til en udførlig brugsanvisning på dansk.


BaseCamp kommer som udgangspunkt med et verdenskort, men det kan du ikke bruge til ret meget andet end at skaffe dig et overblik over verden. Du bliver nødt til at installere et mere detaljeret kort, før du rigtig kan få glæde af programmet. Men jeg mener oprigtigt, at BaseCamp er et rigtig godt program, som du kan have stor glæde af, når du planlægger dine ture.

Da jeg i sin tid for mange år siden anskaffede min håndholdte Garmin gps købte jeg samtidig Garmins Topo Danmark kort og det var dengang voldsomt dyrt. I dag (april 2018) er det kort ikke meget bevendt. Kortet findes da også i dag i en version 4 til omkring kr. 700, hvilket jeg stadig synes er lidt for dyrt, når der er andre lige så anvendelige, detaljerede og gratis kort at hente. Vel at mærke ikke bare over Danmark, men over det meste af verden.

Bare husk på en meget vigtig ting uanset hvilket kort du bruger: Terrænet har altid ret!


Kort til brug i BaseCamp og på din håndholdte Garmin gps.

Jeg har over tid prøvet forskellige udgaver af OpenStreetMap, som alle er gode alternativer til (dyrt) købte topografiske kortversioner.
Mine anbefalinger er i sagens natur subjektive, og det er jo ikke sikkert, at du som bruger kan lide dem, men sådan må det nu engang være.
Skulle du kende til nogen andre lige så anvendelige eller bedre kort, så hører jeg da gerne om dem.

Frikart NO Summer

Topo Summer II

Topografisk turkort med højdekurver, alle typer veje, stier, bække/åer, hytter, hoteller, restauranter osv.
Det indeholder også områdemarkering, som fortæller dig, hvor der er skov, dyrket mark, bebyggelse, industri m.m.

Hent kortet her: Frikart NO

Fra startsiden, som jeg har linket til, klikker du på: "Maps for Garmin GPS" i menuen øverst til venstre. Så klikker du på landet, som du vil hente kort over eksempelvis Danmark. Der er i alt 8 muligheder hvoraf de to er "overlays" med spor og skiløjper, som kan lægges ind over købte Garmin-kort.

Frikart NO - Summer II

Topo Summer II

Kortet her indeholder i hovedsagen samme data som Topo Summer, men har et andet udseende.
Det er baseret på en skærmkartografi udviklet af det norske "Statens Kartverk" og det norske Forsvar.

Hent kort her: Frikart NO

Anvend samme procedure som for Summer - du lander på nøjagtig den samme side.

Som du kan se øverst på siden har du mulighed for frivilligt at bidrage med et lille beløb, hvis du vil være med til at dække omkostningerne ved kortfremstillingen og den service, som er forbundet dermed.


Freizeitkarte

Freizeitkarte

For tiden bruger jeg disse kort både i BaseCamp og på min gps. De udmærker sig ved at have højdekurver udover, at kortene er ret detaljerede.
Dækker europæiske lande og du kan også hente visse områdekort som f.eks. alperegionen eller alle skandinaviske lande i en fil.

Hent kort her: Freizeitkarte DE

Fra startsiden, som jeg har linket til, vælger du: "Karten" og klikker på "Weitere Länder". Rul så f.eks. ned til "Dänemark", hvor du så finder 4 udgaver af Danmarkskortet. Et til direkte installation på din Garmin gps, et til BaseCamp på henholdsvis Windows- og æblestyrestemer) og til sidst en udgave til QLandkarte/QMapShack.

Jeg har endnu ikke udforsket QLandkarte/QMapShack, men det ser ud til at være et godt alternativ til BaseCamp. For at kunne anvende programmet er det er nødvendigt med et 64-bit Windows styresystem eller IOS 10.8 eller højere

OpenStreetMap NL

Denne side var en af de første jeg brugte. Kortene dækker hele verden. Du kan vælge at downloade et predefineret land/område eller selv vælge relevante "fliser" (tiles), hvilket jeg f.eks. gjorde, da jeg besøgte Madrid.
Siden er på engelsk, men er ret simpel at anvende. For at downloade/danne dit kort er det et krav, at du skal oplyse din e-mail.

Hent kort her: openstreetmap.nl

En vejledning (engelsk) findes her: Installation af kortene på GPS.

Jeg anvender ikke længere disse kort, fordi de ikke viser højdekurver, men det er så også den eneste ulempe jeg umiddelbart kan finde ved dem.

Om installation af kortene i BaseCamp

Først vælger du den rigtige fil, hvilket er den, som er beregnet til din PC/Mac. På Freizeitkarte kan du også vælge om kortet skal være på engelsk eller tysk. Det er en smagssag, hvad du vælger.

Gem zip-filen på din PC og pak den efterfølgende ud.

Inden du så klikker på den medfølgende "*.exe" fil og dermed installerer kortet i BaseCamp, så er der to ting, du skal gøre først (VIGTIGT)!

Hvis du allerede har installeret et ældre kort af samme type, så afinstallér det først. Og derefter i alle tilfælde så luk/afslut BaseCamp, inden du installerer.


Programmer til at optage og planlægge ture på din mobiltelefon

Jeg er selv begyndt at bruge min mobiltelefon hyppigere end min håndholdte GPS, når jeg vandrer i naturen. Primært på grund af den noget større skærm, men også fordi der er kommet nogle rigtigt gode programmer (app's), som både er egnede til navigation og planlægning direkte på mobilen.

Du kan hente app's på enten "Google Play" eller "App Store" afhængigt af, hvilket operativsystem din mobiltelefon anvender.

Jeg bruger nu kun TopoGPS på mobilen, men har tidligere også haft ViewRanger, som nu er blevet opkøbt af Outdooractive.

Outdooractive er fyldt med reklamer og har kun meget begrænsede funktioner i den gratis version (Basic). Outdooractive er efter min mening kun interessant, hvis du investerer i Pro eller Pro+ versionerne.

Pro versionen af Outdooractive koster 18,75 kr. pr. måned eller 225 kr. om året og Pro+ det dobbelte (marts 2022).

Investerer du i Pro versionen får du topografiske kort med højdedata baseret på officielle geodata, sattelitkort, off-line adgang til kortene og ingen reklamer.

Men jeg synes ganske enkelt ikke, at der nok værdi for pengene i Outdooractive, når jeg sammenligner med TopoGPS. Desuden er der danske menuer i TopoGPS og en rigtig god online manual, som dog er på engelsk, men den er godt illustreret.

Det er supernemt både at planlægge (tegne) en rute og herunder også at indsætte waypoints i app'en på mobiltelefonen. Det kan man ikke i Outdooractive!

TopoGPS

Styresystem: Android og IOS

Sprog: Dansk (online manualen er dog engelsk)

Kort: Open Street Map (OSM) over hele verden koster et engangsbeløb på 30 kr. (2020-10). Der er intet abonnement!

Hertil kommer, at du kan tilkøbe geodætiske kort over alle de nordiske lande, Holland, Tyskland, Belgien, Spanien og New Zealand m.fl. til en pris på mellem kr. 30-40 pr. land (2020-10).

For en række andre lande som f.eks. Storbritanien, Schweiz og Frankrig gælder, at du for ca. 7 kr. kan købe 4 mindre kortfelter på mellem 4 x 4 og 3 x 3 km størrelse (2020-10).

Endelig kan nogle lande som f.eks. Østrig nu købes for en årlig abonnementspris på kr. 30 (2020-10).

For flere landes vedkommende er det nu (2021) også muligt købe luftfotos, som dækker hele landet. F.eks. Danmark til 30 kr (2022).

Uddrag af funktioner
Du kan nemt optage og planlægge (tegne) spor/ruter og herunder også indsætte waypoints i app'en på mobiltelefonen. Bagefter kan du så følge dem.

Ruter og spor kan eksporteres og importeres i GPX-format, så de kan udveksles med andre GPS-programmer.
Spor/ruter kan deles offentligt med andre, ligesom du kan se og anvende andre brugeres ruter.

Når du har optaget en rute kan den vises på kortet. I tillæg kan rutens længde og varighed ses sammen med en hastigheds- og en højdeprofil. Det er set med mine øjne netop, hvad der er brug for.

Skærmbilleder af TopoGPS

Skærmbillederne her er fra den samme rute. Kortet til venstre er OpenStreetMap (OSM), og det til højre er det topografiske kort over Danmark 1:25.000 (4 cm kort). Skærmbilledet af OSM-kortet yder ikke detaljerne fuld retfærdighed. Zoomer man ind i APP'en, så vises et langt mere detaljeret sti- og vejsystem, men altså ingen højdekurver.


Opdateret: 13-03-2022