Galleriet har ikke andet formål end at vise fotos, som ikke lige passer ind på de eksisterende sider på Vandreturen.dk.

Efesos - Tyrkiet

Efesos var en berømt by på den tid, da Athen stadig var en provinsby og Rom ikke engang var grundlagt. I sin storhedstid havde byen omkring en kvart million indbyggere - et svimlende antal, når man tager levevilkårene på den tid i betragtning.


Indtryk fra området

Alle fotos er fra onsdag, 11. juni 2008.


1 / 12
Bouleuterion eller odeon har en kapacitet på ca. 1400 tilskuere. Boulea betyder senat, så her og på pladsen (agoraen) overfor mødtes byens politikere. Bygningen stammer fra det 2. århundrede.
Bygningen i det fjerne med det røde tag er bagindgangen til området.
2 / 12
Bouleuterion igen blot fra en anden vinkel.
3 / 12
Herkulesporten. Oprindelig var der en overligger på portens to tilbageværende søjler. Porten er bragt hertil fra et andet sted en gang i det 4. århundrede, og den kaldes Herkulesporten, fordi udsmykningen på søjlerne menes at være et relief af Herkules. Porten indsnævrede adgangen til gaden - formålet var at gøre Curetes gaden til gågade.
4 / 12
Trajans fontæne. Fontænen er dedikeret til kejser Trajan i år 114 e. Kr. I de små nicher var der oprindelig placeret 12 statuer. I den centrale niche stod en stor statue af kejser Trajan - kun foden af den er nu tilbage.
5 / 12
Mosaikbelagt kolonnade ved siden af Curetes gaden lige overfor Trajans fontæne. Lidt længere ned af Curetes gaden skimtes fronten af Hadrians tempel til højre. Den uskønne overdækkede stilladskonstruktion dækker over boligkvarteret på bakkeskråningen.
6 / 12
Curetes gaden lige før Hadrians tempel. Celsus bibliotek og Hadrians tempel er afbildet på den tyrkiske 20 Lira seddel, som det kan ses. Kæmpekonstruktionen til højre er indgangen til Scholastica badet. Badet var i flere etager og kunne rumme op til 1000 besøgende. Bygget ca. 100 - 150 e. Kr.
7 / 12
Facaden på Hadrians tempel, som er bygget omkring 130 e. Kr.
8 / 12
Hadrians tempel og til højre derfor er indgangen til Scholastica badet.
9 / 12
Celsus bibliotek. Bygget 110 e. Kr. af konsul Gaius Julius Aquila til ære for hans afdøde far Gaius Julius Celsus Polemaeanus. Porten til højre, som kun anes på dette foto, har tre buer og er Mazeus og Mithridates port, som er bygget ca. 40 e. Kr. Porten er bygget til ære for kejser Augustus af de to, som var frigivne slaver.
10 / 12
Marmorgaden - Celsus bibliotek og Mazeus port længst væk. Den nedre agora - markedspladsen - er omkranset af kollonnader og måler 110 x 110 meter. Position nær den sydlige ende af teatret.
11 / 12
Det store teater kan rumme 24.000 tilskuere. Byggeriet er påbegyndt ca. 270 f. Kr. Teatret er blevet udbygget under kejser Claudius (50 e. Kr.), men er først blevet færdiggjort i kejser Trajans embedsperiode (98 - 117 e. Kr.). Teatret har en diameter på 130 m, er 38 m højt og har 66 sæderækker inddelt i tre niveauer. Scenen var oprindelig i tre etager (18 m høj).
12 / 12
Udsigt tilbage mod det imponerende teater. Vi er på vej mod hovedindgangen.


Byen er grundlagt i det 11. århundrede f. Kr. af ionerne. Den ioniske kultur havde sit højdepunkt omkring 600 f. Kr., og det var også på det tidspunkt, at man byggede et af den antikke verdens syv vidundere - Artemistemplet.

Artemistemplet stod færdigt i 550 f. Kr. og var helt af marmor bortset fra træværk i tagkonstruktionen. Templet kunne beundres i 200 år, indtil Herostratos i år 356 f.Kr. satte ild til templet for at udødeliggøre sit navn. Det lykkedes ret godt, må man sige, og det blev fuldstændig ødelagt. Templet blev dog genopbygget med visse ændringer, men gik sin endelig dødsdom i møde med indførelsen af kristendommen, som forbød "hedenskabet".

Alt, hvad der er tilbage af templet i dag, er en enkelt søjle og resterne af et fundament, som ligger halvt under vand. Det var omkring Artemistemplet, at det oprindelige Efesos var placeret.

Efesos nuværende beliggenhed tilskrives en af Alexander den Stores generaler: Lysimachos. Fra 294 f.Kr. blev byen flyttet fra sin gamle beliggenhed lige omkring Artemistemplet til sin nuværende position. Der blev gravet en ny havn, og byen blev omgivet af en 9 km lang befæstet mur.

I år 133 f.Kr. faldt Efesos til romerne og snart derefter blev byen hovedstaden i provinsen Asia. Byen blomstrede under det romerske styre og blev en metropol med over 250.000 indbyggere. De fleste udgravede seværdigheder og genstande i Efesos stammer da også fra den periode. Byen mistede sin betydning omkring det 7. århundrede, havnen tilsandede, og indbyggerne flyttede op til den lille befæstede by på bakken - det nuværende Selçuk. Efesos hensank herefter i glemslen.


Opdateret: 17-10-2021